Friidrettssesongen 2022

Svar
Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Friidrettssesongen 2022

Legg inn av janesaj »

Det som ble OL-året 2021 er over, og for et år det har vært for norsk friidrett! To gull og ett sølv ble som vi husker fasit i OL, og også i U20-EM, det eneste internasjonale ungdomsmesterskapet Norge deltok i, ble det suksess med to gull, ett sølv og to bronse. Norsk friidrett fortsetter å ri på en medgangsbølge vi for få år siden ikke trodde var mulig, men som nå ser ut til å fortsette i overskuelig fremtid. Iallfall for undertegnede har det virkelig aldri vært artigere å følge norsk friidrett siden man startet å følge med mot slutten av 90-tallet.

Selv om det ikke er OL kommende sesong, får vi likevel et meget spennende friidrettsår, med ikke bare ett, men to internasjonale utendørsmesterskap for seniorer, med både forrige sesongs utsatte VM, som skal foregå i Eugene fra 15.- til 24. juli, og EM i München, som tar plass en måned senere (11.-21. august). Vi får også to interessante ungdomsmesterskap: U20-VM i Cali i Colombia, samt U18-EM i israelske Jerusalem, og også i begge de mesterskapene har vi basert på det vi så i 2021-sesongen store norske medaljehåp. I tillegg har man jo som vanlig Diamond League og masse andre interessante stevner, så det blir nok å følge med på i 2022. Og så får vi bare krysse fingrene for at alt i det hele tatt kan arrangeres.

Når det gjelder VM i Eugene, er kvalifiseringsperioden selvsagt allerede for lengst i gang, og så langt er det sju norske utøvere som har klart de strenge kravene. Dette dreier seg om Jakob Ingebrigtsen (1500 meter), Filip Ingebrigtsen (1500 meter), Karsten Warholm (400 meter hekk), Eivind Henriksen (slegge), Karoline Bjerkeli Grøvdal (5000 meter og 10000 meter), Amalie Iuel (400 meter hekk) og Line Kloster (400 meter hekk). I tillegg bør vi kunne ha forventninger om at en del flere kommer med, ikke minst via rankingsystemet, som blir det samme som det var foran OL. Og siden Olympiatoppen ikke bestemmer her, bør det vel ikke være noen diskusjon om at de som kvalifiserer seg via ranking får VM-plass. Tipper vi får se mange av de samme norske fjesene som vi fikk i Tokyo, men vi har jo en viss forhåpning om at noen av de yngre skal ta enda flere steg og kanskje kunne kapre en plass. Tenker kanskje særlig på stavgutta Simen Guttormsen og Pål Haugen Lillefosse, kuleesset Marcus Thomsen og mangekamptalentene Henriette Jæger og Markus Rooth. Medaljehåpene er nok dog de samme som i år, med mindre noen tar enorme steg i løpet av vinteren (og det kan jo selvsagt skje).

Når det kommer til EM har det også blitt innført et rankingsystem der, som gjør at kravene er mye strengere enn de har vært tidligere (kan minne om de gamle VM-kravene pre-rankingsystem), så det er ikke altfor mange nordmenn som er kvalifisert via krav foreløpig der heller. Men noen er det (13 i tallet), og det er følgende: Karsten Warholm (400 meter og 400 meter hekk), Jakob Ingebrigtsen (1500 meter), Zerei Kbrom Mezngi (10000 meter), Sondre Nordstad Moen (10000 meter), Weldu Negash Gebretsadik (maraton), Tom Erling Kårbø (3000 meter hinder), Vladimir Vukicevic (110 meter hekk), Eivind Henriksen (slegge), Amalie Iuel (400 meter og 400 meter hekk), Hedda Hynne (800 meter), Karoline Bjerkeli Grøvdal (1500 meter, 5000 meter og 10000 meter), Therese Johaug (10000 meter) og Line Kloster (400 meter hekk). Det er lov å håpe at troppen til slutt skal runde 50 utøvere (og da ekskluderer jeg eventuelle stafettlag og maratonlag), med den bredden vi er i ferd med å få opp nå, men noen får det nok vanskeligere med å skaffe seg mye rankingpoeng, siden det er få store stevner i Norge. Et artig mesterskap å følge blir det uansett. Per idag vil jeg vel si at Norge har 6-7 klare medaljesjanser, litt avhengig av hvordan programmet blir og hvor mange distanser essene Warholm og Ingebrigtsen løper. Men si at Warholm og Ingebrigtsen løper to distanser hver (iallfall sistnevnte), at Grøvdal har medaljemuligheter på begge de to lengste distansene, samt at vi jo også har OL-sølvvinner Henriksen, så kan det bli et meget bra mesterskap. Så får vi se an hvem som utvikler seg og om vi kan få flere i løpet av året.

I U20-VM blir det naturlig nok hakket vanskeligere å vinne mange medaljer enn det er i et U20-EM, og vi "mister" store juniornavn som Sander Aae Skotheim og Andrea Rooth, som begge er for gamle neste sesong og heller retter blikket mot kanskje fremfor alt senior-EM. Men det kommer selvsagt til å hjelpe å få tilbake Henriette Jæger, som jo var skadet i år og gikk glipp av hele mesterskapssesongen. Hun vil være en stor medaljekandidat i sjukamp, og vi kan jo håpe at hun kan utfordre finnenes supertalent Saga Vanninen om gullet (Jæger kan også tenkes å delta på sprintdistansene, men der er det nok betraktelig vanskeligere å ta medalje). I herrenes tikamp har vi Abraham Sandvin Vogelsang, som var best rangert i verden i 2021 av de som også er juniorer i 2022, så her kan vi fort ha en gullkandidat. I tillegg blir Ingeborg Østgård fantastisk spennende på mellomdistansene med de avslutningsegenskapene hun har vist frem i år, og det blir interessant å se hvordan gode talenter som Abdullahi Dahir Rabi og Ina Halle Haugen utvikler seg kommende sesong. Og så får vi som alltid se hvilke andre juniorer som tar steget. 04-modellene Benjamin Olsen, Mathias Vanem Aas og Thea Charlotte Knutsen ser jo for eksempel veldig spennende ut, men spørsmålet er om ikke et U20-VM blir hakket for tøft nivå med tanke på medaljekamp.

I U18-EM får vi flere interessante medaljekandidater. En av 2021-sesongens store, store gjennombruddsmenn, Bastian Elnan Aurstad, har gode muligheter både på 400 meter og 400 meter hekk om man ser på resultatene fra 2021, og mellom-/langdistansegutta Andreas Fjeld Halvorsen og Simen Gløgård Stensrud er også hyperspennende. Det samme er Malin Hoelsveen på mellomdistanse på damesida, og så kan det jo også her fort komme opp enda flere i løpet av de neste månedene. Hvor bra utvikler svært lovende 06-modeller som Kristian Bråthen Børve, Malin Søtorp Solberg og Alma Kolberg Hakonardottir seg, for eksempel. Blir skuffet hvis vi ikke tar med oss flere medaljer fra dette mesterskapet.

Som vanlig vil jeg tillegge: Det er bare å fylle på med nyheter, resultatoppdateringer og meninger, uansett hva det måtte være, bare det er saklig og det har noe med friidrett å gjøre. Som åpningsinnlegget i den opprinnelige VGD-tråden så fint sier: Ingen begivenhet er for liten, ingen for stor. Her er det absolutt rom og anledning for å nerde litt for oss som ønsker det.

Så til den litt mer praktiske delen av dette åpningsinnlegget.


Interessante stevner i 2021:

Seniormesterskap:

18/3-20/3: Innendørs-VM, Beograd
24/6-26/6: NM, Stjørdal
30/6-5/7: Student-OL (tidl. Universiaden), Chengdu
15/7-24/7: VM, Eugene
15/8-21/8: EM, München

Internasjonale juniormesterskap:

8/7-11/7: U18-EM, Jerusalem
2/8-7/7: U20-VM, Cali
17/8-22/8: U20-VM, Nairobi
26/8-29/8: U18-EM, Rieti

Diamond League:

13/5: Doha
21/5: Birmingham/London
28/5: Eugene
5/6: Rabat
9/6: Roma
16/6: Oslo
18/6: Paris
30/6: Stockholm
30/7: Shanghai
6/8: Shenzhen
10/8: Monaco
26/8: Lausanne
2/9: Brüssel
7/9-8/9: Zürich

Diverse andre stevner:

22/1-23/1: NM/UM mangekamp innendørs, Bærum
5/2-6/2: NM innendørs, Ulsteinvik
15/2: Nordenkampen - Nordisk innendørslandskamp, Uppsala
21/5-22/5: NM/UM mangekamp, Hamar
2/6: Boysen Memorial, Oslo
8/6: Trond Mohn Games, Bergen
11/6-12/6: Nordisk mesterskap mangekamp, Seinäjoki
16/7-17/7: Nordisk U23/U20-mesterskap, Malmö
12/8-14/8: Ungdomsmesterskapet, Trondheim
26/8-28/8: Junior-NM, Bærum
26/8-5/9: Para-VM, Kobe
11/12: EM terrengløp, Torino

Ellers finnes det mye bra stevner på terminlisten til World Athletics.

Andre nyttige lenker:

World Athletics' hjemmeside
European Athletics' hjemmeside
Norges friidrettsforbunds hjemmeside
Årsstatistikker og topplister
Verdensranking
Norsk årsstatistikk
Verdensrekorder m.m.
Europarekorder
Norske rekorder


Og da gjenstår det bare å ønske alle et riktig godt friidrettsår!
These users thanked the author janesaj for the post:
Tullin_ThamsHudsucker
Innlegg: 459
Has thanked: 70 times
Been thanked: 21 times

Legg inn av Hudsucker »

Janesajs ord og oversikt er den perfekte start på et friidrettsår. Min eneste innvending handler om uttrykket "når det kommer til", som ikke fantes i norsk språkbruk for ti år siden. Vi oversetter mer og mer direkte fra engelsk, i dette tilfellet "when it comes to". "Når det gjelder" er det jeg bruker (det kom sikkert fra et annet sted, det også, i sin tid). En tapt sak allerede, men hva annet skal en gjøre enn å heise fanen mens en går til bunns.

Beklager nerdingen, tilbake til friidretten: Den epoken vi er inne i nå, kan bare måle seg med gullalderen på 90-tallet, der bredden i toppen var større. Til gjengjeld er Warholm og Jakob langt mer lysende stjerner enn alle tidligere norske friidrettsutøvere, og prestasjonene deres helt hinsides.

Kan ikke dy meg for å sammenligne med fotball, der vi også hadde et større lag, rettere sagt to større lag, på 90-tallet - landslaget og Rosenborg. I dag har vi to stjerner i Haaland og Ødegaard som skinner sterkere enn noen fra 90-tallet (med unntak av Solskjær, muligens), mens landslaget er middelmådig. Fotball er et lagspill, og jeg bryr meg hakket mindre om de to nevnte enn om det norske lag oppnår og har oppnådd. Friidrett, derimot, er ​en individuell idrett, og jeg tviler på at noe i min levetid vil overgå sommerens to OL-gull.

Jakob: kan doble 1500 og 5000 i VM. Er det mulig også i EM? I så fall kan det bli litt av en kvadruppel. Eller vil han vurdere å løpe 10000 der?

Warholm: vil han, hvis han tar VM-gull på hekken, prioritere 400 flatt i EM?

Karoline Bjerkeli Grøvdal: enn om seieren i terrengløp-EM kan forløse noe i henne. Det hadde vært fantastisk å få se henne ta det siste steget.

Og så hadde det vært morsomt å se Therese Johaug, forhåpentligvis med noen OL-gull i bagasjen, stille på 10000 i EM.Number4
Innlegg: 1746
Has thanked: 332 times
Been thanked: 97 times

Legg inn av Number4 »

Hudsucker skrev: søn jan 02, 2022 4:25 am Og så hadde det vært morsomt å se Therese Johaug, forhåpentligvis med noen OL-gull i bagasjen, stille på 10000 i EM.
Når det kommer til Therese Johaug så tilsier alt at hun legger opp etter denne sesongen. Hun virker ganske verpesyk og er sikkert gravid når EM går av stabelen.Team Ingebrigtsen
Innlegg: 712
Sted: Kongsberg
Has thanked: 15 times
Been thanked: 37 times

Legg inn av Team Ingebrigtsen »

Helt nydelig trådstart :)

Angående VM og dobling fra Jakob, så er jo det viktige at 1500m kommer først (noe som aldri vil skje i OL). Det er jo bare å lese eller høre en hver uttalelse fra Jakob, så skjønner man at 1500 er førstepri, og dermed er det slik at om han har toppformen, så er en dobling veldig sannsynlig nå når 1500 går av stabelen før 5000. For Team Ingebrigtsen blir det jo utrolig spennende å se om Filip og Henrik kommer tilbake på høyeste nivå. Slik jeg leser situasjonen så handler det jo for Henrik å være skadefri over tid, mens det er vanskeligere å analysere Filip, virker for meg mest som han ikke tåler for stor totalbelastning, og at han er ømfintlig for det. I den sammenheng er det jo ikke ideelt at han bor så langt unna treneren sin. En annen ting på 1500/5000 er den europeiske framgangen vi så i OL, hvor feltet for første ganger på evigheter inneholdt mange europeere. Så der det har vært litt enkelt med suksess i EM, så blir det langt vanskeligere i år. Tenker ikke da på Jakob, men at Henrik og Filip ikke kan være 95% å ta EM-medaljer, denne gang må de nok være på sitt beste for å få medaljer i EM. Ellers er vel det å være den beste 1500 meter løperen kanskje viktigere for Jakob enn VM eller EM. Forstår han slik at OL-gull og det å være best på øvelsen over tid er det største for han, så da blir vel DL prioritert veldig høyt.

Når det gjelder Warholm så håper jeg at han fortsetter å melke nivået han er på i langhekken. Skjønner alt det der med spennende å se hva han kan få til på 400 flatt og 800. Men det føles tryggest ut å bare fortsette på samme spor. Skjønner hva folk mener med nye utfordringer og at han har tatt det som kan tas på langhekken, men spesielt en satsing på 800 vil jo ta lang tid, så hvorfor ikke bare ta det han kan på 400 hekk…Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Hudsucker skrev: søn jan 02, 2022 4:25 am Jakob: kan doble 1500 og 5000 i VM. Er det mulig også i EM? I så fall kan det bli litt av en kvadruppel. Eller vil han vurdere å løpe 10000 der?
Dersom Jakob skal doble med 1500 og 5000 i EM må han løpe innledende heat samme dag (åpningsdagen 15/8), slik programmet er satt opp. 5000-finalen går 16., mens 1500-finalen er to dager etter det igjen. Er vel gjennomførbart i et EM der nivået ikke er like høyt som i OL/VM, men ikke optimalt. 10000 derimot går siste dag (21.), altså tre dager etter 1500-finalen, så den kan jo være aktuell. Hvis man også kaster 3000 hinder inn i potten, er innledende heat 16. og finale 19. Så det kan jo potensielt bli en kabal å legge.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Number4 skrev: søn jan 02, 2022 6:26 am
Hudsucker skrev: søn jan 02, 2022 4:25 am Og så hadde det vært morsomt å se Therese Johaug, forhåpentligvis med noen OL-gull i bagasjen, stille på 10000 i EM.
Når det kommer til Therese Johaug så tilsier alt at hun legger opp etter denne sesongen. Hun virker ganske verpesyk og er sikkert gravid når EM går av stabelen.
Johaug har vel flere ganger sagt at hun ønsker å løpe EM og at hun ikke kommer til å legge opp ennå, så den kjøper jeg ikke helt.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Team Ingebrigtsen skrev: søn jan 02, 2022 6:33 am Når det gjelder Warholm så håper jeg at han fortsetter å melke nivået han er på i langhekken. Skjønner alt det der med spennende å se hva han kan få til på 400 flatt og 800. Men det føles tryggest ut å bare fortsette på samme spor. Skjønner hva folk mener med nye utfordringer og at han har tatt det som kan tas på langhekken, men spesielt en satsing på 800 vil jo ta lang tid, så hvorfor ikke bare ta det han kan på 400 hekk…
Tror nok at Warholm først og fremst kommer til å fortsette med hekkesatsingen også de neste sesongene, men hadde vært artig å se ham på andre distanser også. Han har jo selv snakket om 800 som du nevner, og også 200 hadde det vært enormt spennende å se ham på. Han har vel ikke løpt den distansen på flere år, så kunne vært meget interessant å se hva han har å gå med der nå.

800-satsing trenger vel ikke nødvendigvis ta lang tid. Bare se på Patryk Dobek, som jo løp langhekk frem til 2021. På WA sine sider har han ikke registrert et eneste løp på 800 meter frem til 2021, og han tok OL-bronse på distansen i fjor sommer. Så her er mye mulig.Team Ingebrigtsen
Innlegg: 712
Sted: Kongsberg
Has thanked: 15 times
Been thanked: 37 times

Legg inn av Team Ingebrigtsen »

janesaj skrev: søn jan 02, 2022 2:47 pm Tror nok at Warholm først og fremst kommer til å fortsette med hekkesatsingen også de neste sesongene, men hadde vært artig å se ham på andre distanser også. Han har jo selv snakket om 800 som du nevner, og også 200 hadde det vært enormt spennende å se ham på. Han har vel ikke løpt den distansen på flere år, så kunne vært meget interessant å se hva han har å gå med der nå.

800-satsing trenger vel ikke nødvendigvis ta lang tid. Bare se på Patryk Dobek, som jo løp langhekk frem til 2021. På WA sine sider har han ikke registrert et eneste løp på 800 meter frem til 2021, og han tok OL-bronse på distansen i fjor sommer. Så her er mye mulig.
Ja, er nok jeg som tenker det er tryggest å kjøre på med det Warholm vet han er best til. Men om det skulle være slik at nye utfordringer er nødvendig for å beholde gnisten, så stiller jo saken seg annerledes.
janesaj skrev: søn jan 02, 2022 2:37 pm
Hudsucker skrev: søn jan 02, 2022 4:25 am Jakob: kan doble 1500 og 5000 i VM. Er det mulig også i EM? I så fall kan det bli litt av en kvadruppel. Eller vil han vurdere å løpe 10000 der?
Dersom Jakob skal doble med 1500 og 5000 i EM må han løpe innledende heat samme dag (åpningsdagen 15/8), slik programmet er satt opp. 5000-finalen går 16., mens 1500-finalen er to dager etter det igjen. Er vel gjennomførbart i et EM der nivået ikke er like høyt som i OL/VM, men ikke optimalt. 10000 derimot går siste dag (21.), altså tre dager etter 1500-finalen, så den kan jo være aktuell. Hvis man også kaster 3000 hinder inn i potten, er innledende heat 16. og finale 19. Så det kan jo potensielt bli en kabal å legge.
Tenker at strategien er å føle på det når det er EM som står for tur. 2022 er jo et år hvor størsteparten av sesongen er unnagjort når EM starter. Så i utgangspunktet er det vel nok med 1 distanse for Jakob i EM.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »
Tegner bra, selv om tidene ikke er godkjent :) Uansett meget godt resultat av Ingvaldsen, og lovende også av juniorene. Kanskje vi får se Amundsen på 400 meter denne sesongen?Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »
Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Karoline Bjerkeli Grøvdal med 30:35 på 10 km gate i Valencia i dag, bare tre sekunder bak pers. Ble to i løpet like bak Norah Jeruto. Knallsterk åpning på 2022, får man si.BioDex
Innlegg: 540
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Legg inn av BioDex »

Number4 skrev: søn jan 02, 2022 6:26 am
Hudsucker skrev: søn jan 02, 2022 4:25 am Og så hadde det vært morsomt å se Therese Johaug, forhåpentligvis med noen OL-gull i bagasjen, stille på 10000 i EM.
Når det kommer til Therese Johaug så tilsier alt at hun legger opp etter denne sesongen. Hun virker ganske verpesyk og er sikkert gravid når EM går av stabelen.
Mener å huske hun har sagt hun skal gå VM i Trondheim 2025. Og med suksess der kan man jo håpe hun tar en sesong til, gjør som Bjørgen og avslutter karrieren med OL gull på 30km i 2026.Tullin_Thams
Innlegg: 479
Has thanked: 101 times
Been thanked: 26 times

Legg inn av Tullin_Thams »

janesaj skrev: søn jan 09, 2022 11:05 am Karoline Bjerkeli Grøvdal med 30:35 på 10 km gate i Valencia i dag, bare tre sekunder bak pers. Ble to i løpet like bak Norah Jeruto. Knallsterk åpning på 2022, får man si.
Tiden ble vel 30.37? Uansett en glimrende prestasjon under vindfulle forhold. Grøvdal hadde en mannlig hare, men han holdt visst nokså ferdig etter 5 km, så de neste to gikk for sakte. Hadde hun løpt forbi ham tidligere, ville nok tiden blitt enda bedre. Dette lover godt for sesongen, som du sier. :-)Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Tullin_Thams skrev: søn jan 09, 2022 10:17 pm
janesaj skrev: søn jan 09, 2022 11:05 am Karoline Bjerkeli Grøvdal med 30:35 på 10 km gate i Valencia i dag, bare tre sekunder bak pers. Ble to i løpet like bak Norah Jeruto. Knallsterk åpning på 2022, får man si.
Tiden ble vel 30.37? Uansett en glimrende prestasjon under vindfulle forhold. Grøvdal hadde en mannlig hare, men han holdt visst nokså ferdig etter 5 km, så de neste to gikk for sakte. Hadde hun løpt forbi ham tidligere, ville nok tiden blitt enda bedre. Dette lover godt for sesongen, som du sier. :-)
Var kanskje 37 som ble den offisielle tiden, ja, men det forandrer jo ikke på så altfor mye. Like bak pers var det uansett :) Får håpe at det faktum at hun gjør denne tiden allerede i januar er et tegn på at hun kanskje har tatt enda et steg inn mot dette året.Tullin_Thams
Innlegg: 479
Has thanked: 101 times
Been thanked: 26 times

Legg inn av Tullin_Thams »

janesaj skrev: søn jan 09, 2022 10:24 pmFår håpe at det faktum at hun gjør denne tiden allerede i januar er et tegn på at hun kanskje har tatt enda et steg inn mot dette året.
Håper virkelig det, ja. Det hadde vært veldig gøy! Jeg føler at det har vært noe uforløst over karrieren hennes. Siden hun som 19-åring vant Sentrumsløpet på 31.29 i 2009 har jeg hatt tro på at hun kunne tukte Ingrid Kristiansens rekorder. Kanskje det skjer i år? :-)Brukeravatar
lok1
Innlegg: 1347
Sted: Republikken
Has thanked: 39 times
Been thanked: 93 times

Legg inn av lok1 »

janesaj skrev: lør jan 01, 2022 3:42 pm Internasjonale juniormesterskap:

8/7-11/7: U18-EM, Jerusalem
2/8-7/7: U20-VM, Cali
17/8-22/8: U20-VM, Nairobi
26/8-29/8: U18-EM, Rieti
Er det to EM og VM i år?Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

lok1 skrev: søn jan 09, 2022 10:47 pm
janesaj skrev: lør jan 01, 2022 3:42 pm Internasjonale juniormesterskap:

8/7-11/7: U18-EM, Jerusalem
2/8-7/7: U20-VM, Cali
17/8-22/8: U20-VM, Nairobi
26/8-29/8: U18-EM, Rieti
Er det to EM og VM i år?
Nei. Kopierte listen fra forrige sesong og glemte å fjerne de to siste. Ser det ble mye tull i den seksjonen, for det er 4/7-7/7 som gjelder for U18-EM og 1/8-6/8 som gjelder for U20-VM (for sistnevnte gikk jeg ut fra at Wiki-infoen var riktig, men kalenderen til WA sier 1.-6.). Har planlagt egen tråd til juniormesterskapene når den tid kommer (hvorfor ikke når man først har et eget friidrettsforum), så der kommer den korrekte infoen uansett :)KongOlav2
Innlegg: 3245
Has thanked: 57 times
Been thanked: 249 times

Legg inn av KongOlav2 »

https://www.vg.no/sport/friidrett/i/0Gk ... kalpen-min

Håper virkelig dette stemmer og at han satser på 400m i EM. Kan også fint løpe distansen i et DL-stevne eller to.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Tullin_Thams skrev: søn jan 09, 2022 10:41 pm
janesaj skrev: søn jan 09, 2022 10:24 pmFår håpe at det faktum at hun gjør denne tiden allerede i januar er et tegn på at hun kanskje har tatt enda et steg inn mot dette året.
Håper virkelig det, ja. Det hadde vært veldig gøy! Jeg føler at det har vært noe uforløst over karrieren hennes. Siden hun som 19-åring vant Sentrumsløpet på 31.29 i 2009 har jeg hatt tro på at hun kunne tukte Ingrid Kristiansens rekorder. Kanskje det skjer i år? :-)
Ja, skal ikke se bort fra det. Mente allerede i fjor at hun hadde masse å gå på både på 5000 og (spesielt) 10000 på en god dag, og har hun tatt enda et steg kan det bli en artig sesong. Hadde vært veldig fortjent om hun endelig fikk ut sitt fulle potensial.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

KongOlav2 skrev: søn jan 09, 2022 11:12 pm https://www.vg.no/sport/friidrett/i/0Gk ... kalpen-min

Håper virkelig dette stemmer og at han satser på 400m i EM. Kan også fint løpe distansen i et DL-stevne eller to.
Om det kommer ned til et valg, håper jeg heller han går for flatt enn hekk. På hekk har han jo absolutt ingen konkurranse i europeisk sammenheng per dags dato og har ingenting å bevise. På flatt er det større konkurranse, men han vil nok være favoritt der også i et EM om han løper opp mot det han kan.KongOlav2
Innlegg: 3245
Has thanked: 57 times
Been thanked: 249 times

Legg inn av KongOlav2 »

janesaj skrev: søn jan 09, 2022 11:19 pm
KongOlav2 skrev: søn jan 09, 2022 11:12 pm https://www.vg.no/sport/friidrett/i/0Gk ... kalpen-min

Håper virkelig dette stemmer og at han satser på 400m i EM. Kan også fint løpe distansen i et DL-stevne eller to.
Om det kommer ned til et valg, håper jeg heller han går for flatt enn hekk. På hekk har han jo absolutt ingen konkurranse i europeisk sammenheng per dags dato og har ingenting å bevise. På flatt er det større konkurranse, men han vil nok være favoritt der også i et EM om han løper opp mot det han kan.
Helt enig. Han kan ta med seg et VM-gull til på 400m hekk. Da spiller det ingen trille om han vinner flatt i stedet for hekk i EM. Konkurransen på 400m flatt i EM er jo ikke spesielt stor heller. Løper han ned mot 44,5 er sjansen stor for at han vinner. Og det burde han definitivt klare.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

KongOlav2 skrev: søn jan 09, 2022 11:21 pm
janesaj skrev: søn jan 09, 2022 11:19 pm
KongOlav2 skrev: søn jan 09, 2022 11:12 pm https://www.vg.no/sport/friidrett/i/0Gk ... kalpen-min

Håper virkelig dette stemmer og at han satser på 400m i EM. Kan også fint løpe distansen i et DL-stevne eller to.
Om det kommer ned til et valg, håper jeg heller han går for flatt enn hekk. På hekk har han jo absolutt ingen konkurranse i europeisk sammenheng per dags dato og har ingenting å bevise. På flatt er det større konkurranse, men han vil nok være favoritt der også i et EM om han løper opp mot det han kan.
Helt enig. Han kan ta med seg et VM-gull til på 400m hekk. Da spiller det ingen trille om han vinner flatt i stedet for hekk i EM. Konkurransen på 400m flatt i EM er jo ikke spesielt stor heller. Løper han ned mot 44,5 er sjansen stor for at han vinner. Og det burde han definitivt klare.
45.94 på hekk tilsier vel at 43-tallet kan være godt innenfor rekkevidde på flatt. Og det kan han jo i praksis også vinne VM på. OL-gullet gikk jo på 43.85, som også var årsbeste i verden i fjor (riktig nok et ganske dårlig år for 400 meter).

Årsbeste i Europa i fjor hadde for øvrig nederlandske Liemarvin Bonevacia på 44.48. Deretter nesten et halvt sekund ned til nestemann.MatsEn89
Innlegg: 3156
Has thanked: 440 times
Been thanked: 135 times

Legg inn av MatsEn89 »

KongOlav2 skrev: søn jan 09, 2022 11:12 pm https://www.vg.no/sport/friidrett/i/0Gk ... kalpen-min

Håper virkelig dette stemmer og at han satser på 400m i EM. Kan også fint løpe distansen i et DL-stevne eller to.
Nå har Warholm vært heldig med verdensrekorden satt på en bane med sprett. Ikke hans feil, men likefullt fakta.

Nå synes jeg han skal motbevise tvilerne. Demonstrere et sinnsykt nivå på 400 meter flatt. Jeg tror han er istand til det!

Edit; ser jeg gjentar det som allerede er sagt, men er gira!Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

MatsEn89 skrev: søn jan 09, 2022 11:32 pm
KongOlav2 skrev: søn jan 09, 2022 11:12 pm https://www.vg.no/sport/friidrett/i/0Gk ... kalpen-min

Håper virkelig dette stemmer og at han satser på 400m i EM. Kan også fint løpe distansen i et DL-stevne eller to.
Nå har Warholm vært heldig med verdensrekorden satt på en bane med sprett. Ikke hans feil, men likefullt fakta.

Nå synes jeg han skal motbevise tvilerne. Demonstrere et sinnsykt nivå på 400 meter flatt. Jeg tror han er istand til det!
Hvis banen var så sinnssykt god, hvorfor ble det ikke da satt verdensrekord på flere øvelser enn det ble? Nei, det løpet var helt ellevilt, og det er i tillegg uansett begrenset hva man kan tjene på én runde selv på en bane som muligens er litt bedre enn alle andre. Med den formen han hadde i OL-finalen ville det blitt en knusende verdensrekord nær sagt uansett hvor OL hadde gått.Hatleking
Innlegg: 82
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Legg inn av Hatleking »

Er det nokon som veit om det har kome noko nytt rundt Mboma, Niyonsaba og Masilingi?Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »
Team Ingebrigtsen
Innlegg: 712
Sted: Kongsberg
Has thanked: 15 times
Been thanked: 37 times

Legg inn av Team Ingebrigtsen »

Tidligere var jeg litt skeptisk til at Gjerts elever brukte en del av treningssesongen på terrengløp og innendørssesongen, men det har selvfølgelig vist seg at Gjert vet hva han holder på med, mens jeg ikke aner hva jeg prater om.

Argumentene om å bryte litt opp på den monotone treningsdelen ser ut til å ha positiv virkning. Å finne litt ut om hvor de står i treningsarbeidet funker det også, å ha en liten gulrot å strekke seg etter i offseason likeså. Så egentlig kun positiv til at Jakob er med i Lievin i år også! Ser at Filip også er påmeldt, for hans del snakker vi et stort behov for å få positiv respons på det han holder på med, siste lysglimt for Filips del var vel 21.august i Eugene.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Pål Haugen Lillefosse med 5.65 i Leikvanghallen i dag. 5 cm bak pers og høyeste han har hoppet siden innendørssesongen 2020. Godt å se fremgang igjen der, håper det fortsetter!Tullin_Thams
Innlegg: 479
Has thanked: 101 times
Been thanked: 26 times

Legg inn av Tullin_Thams »

janesaj skrev: tor jan 13, 2022 8:09 pm Pål Haugen Lillefosse med 5.65 i Leikvanghallen i dag. 5 cm bak pers og høyeste han har hoppet siden innendørssesongen 2020. Godt å se fremgang igjen der, håper det fortsetter!
Gode nyheter!Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Sondre Guttormsen med 5.71 og Simen Guttormsen med 5.61 under Pole Vault Summit i natt. Innendørspers med 11 cm for sistnevnte (og bare én cm bak utendørspers), mens Sondre bare var tre cm unna sin egen norske innendørsrekord og 10 cm bak utendørsrekorden, tross mye skadeproblemer også det siste året. Så samtlige av våre tre beste stavhoppere har dermed fått en lovende åpning på 2022.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Ikke bare stavgutta som leverer fine sesongstarter: Andrea Rooth med 8.22 på 60 meter hekk i Sandnes. Pers med seks hundredeler, og seks hundredeler bak kravet til innendørs-VM.Tullin_Thams
Innlegg: 479
Has thanked: 101 times
Been thanked: 26 times

Legg inn av Tullin_Thams »

Takk for oppdateringer, janesaj!oddvar_kjempebra
Innlegg: 3476
Has thanked: 13 times
Been thanked: 188 times

Legg inn av oddvar_kjempebra »

janesaj skrev: lør jan 15, 2022 6:10 pm Ikke bare stavgutta som leverer fine sesongstarter: Andrea Rooth med 8.22 på 60 meter hekk i Sandnes. Pers med seks hundredeler, og seks hundredeler bak kravet til innendørs-VM.
Mangekjemperen Rooth perset også i høyde med 1.70. Hun har tydeligvis hatt en solid vintertreningsperiode så langt.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

oddvar_kjempebra skrev: lør jan 15, 2022 8:51 pm
janesaj skrev: lør jan 15, 2022 6:10 pm Ikke bare stavgutta som leverer fine sesongstarter: Andrea Rooth med 8.22 på 60 meter hekk i Sandnes. Pers med seks hundredeler, og seks hundredeler bak kravet til innendørs-VM.
Mangekjemperen Rooth perset også i høyde med 1.70. Hun har tydeligvis hatt en solid vintertreningsperiode så langt.
Ny innendørspers, ja. Har vel 1.72 utendørs. I tillegg kan det jo, når vi først er inne på mangekampøvelser, nevnes at hun også perset i kule til 10.84, som er 12 cm lenger enn det hun gjorde utendørs forrige sesong, og innendørspers med gode halvannen meter.

Men ja, Rooth blir veldig interessant å følge denne sesongen. Er vel ikke utenkelig at hun kan se 12-tallet på korthekken allerede i år om hun holder seg skadefri og alt stemmer.Alfon
Innlegg: 129
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times

Legg inn av Alfon »

Team Ingebrigtsen skrev: søn jan 02, 2022 6:33 am Helt nydelig trådstart :)

Angående VM og dobling fra Jakob, så er jo det viktige at 1500m kommer først (noe som aldri vil skje i OL). Det er jo bare å lese eller høre en hver uttalelse fra Jakob, så skjønner man at 1500 er førstepri, og dermed er det slik at om han har toppformen, så er en dobling veldig sannsynlig nå når 1500 går av stabelen før 5000. For Team Ingebrigtsen blir det jo utrolig spennende å se om Filip og Henrik kommer tilbake på høyeste nivå. Slik jeg leser situasjonen så handler det jo for Henrik å være skadefri over tid, mens det er vanskeligere å analysere Filip, virker for meg mest som han ikke tåler for stor totalbelastning, og at han er ømfintlig for det. I den sammenheng er det jo ikke ideelt at han bor så langt unna treneren sin. En annen ting på 1500/5000 er den europeiske framgangen vi så i OL, hvor feltet for første ganger på evigheter inneholdt mange europeere. Så der det har vært litt enkelt med suksess i EM, så blir det langt vanskeligere i år. Tenker ikke da på Jakob, men at Henrik og Filip ikke kan være 95% å ta EM-medaljer, denne gang må de nok være på sitt beste for å få medaljer i EM. Ellers er vel det å være den beste 1500 meter løperen kanskje viktigere for Jakob enn VM eller EM. Forstår han slik at OL-gull og det å være best på øvelsen over tid er det største for han, så da blir vel DL prioritert veldig høyt.

Når det gjelder Warholm så håper jeg at han fortsetter å melke nivået han er på i langhekken. Skjønner alt det der med spennende å se hva han kan få til på 400 flatt og 800. Men det føles tryggest ut å bare fortsette på samme spor. Skjønner hva folk mener med nye utfordringer og at han har tatt det som kan tas på langhekken, men spesielt en satsing på 800 vil jo ta lang tid, så hvorfor ikke bare ta det han kan på 400 hekk…
Så lenge Rai Benjamin fortsetter så har Warholm nok av utfordring med å fortsatt slå han. Håper Warholm finner fortsatt motivasjon til å fortsette ennå noen år, kanskje helt til neste OL.
Diamond League burde også motivere Warholm til å fortsette noen år til, han er jo superstjerne der.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

NM mangekamp innendørs igang. Er vel kun Sander Aae Skotheim av våre ordentlig lovende som er med her, men han har til gjengjeld begynt sin sjukamp veldig bra. Har perset på 60 meter (7.10, solid forbedring av sin tidligere pers 7.21), og kom også bra fra sin debut med seniorkule (13.63). I tillegg like bak persen i høyde (2.09 i dag, 3 cm bak pers) og lengde (7.40, 15 cm bak utendørspers, men er innendørspers). Skotheim ligger omtrent identisk med et skjema jeg har satt opp til 6000 poeng, basert på persene hans. Den norske rekorden til Martin Roe lyder på 5951 poeng - med absolutt fullklaff er det ikke umulig at Skotheim kan tukte den, men vi skal ikke forvente det. En bra poengsum ligger det uansett an til å bli.

Abraham Sandvin Vogelsang og Andrea Rooth var også påmeldt, men Vogelsang kom aldri til start i dag, og jeg finner heller ikke Rooth på noen startlister for femkampen som foregår i morgen.Hatleking
Innlegg: 82
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Legg inn av Hatleking »

Andreas Rooth med pers på 8.22 på 60mh, berre 6 hundredelar bak VM-kravet innendørs. Veldig bra!Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

janesaj skrev: lør jan 22, 2022 2:14 pm jeg finner heller ikke Rooth på noen startlister for femkampen som foregår i morgen.
Ser ut som Rooth stiller likevel. Hun har iallfall dukket opp på listene nå. Blir vel aller mest spennende å se om hun kan forbedre seg ytterligere på korthekken fra forrige helg og kvale til innendørs-VM.

For øvrig har noen norske utøvere vært i aksjon på stevne i Manchester i kveld:

* Marcus Thomsen 20.25 i kule
* Håvard Bentdal Ingvaldsen 47.43 på 400 meter (sier selv at det var et mislykket løp og går for VM-kravet 46.50 i NM)
* Sara Busic 4:22.77 på 1500 meter

Kan også nevne at Simen og Sondre Guttormsen har hoppet stav i USA igjen - resultatene ble 5.56 på Simen og 5.45 på Sondre.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Skotheim har åpnet med 8.29 på 60 meter hekk på andre dag. Ingen dårlig debut på seniorhekkene, det. Presterer han pers i stav (5.01) og på 1000 meter (2:40.58) gir det nå 6040 poeng, altså i så fall norsk rekord og første nordmann over 6000 poeng i sjukamp innendørs. 4.80 i stav vil også holde til rekord om han er i nærheten av persen på 1000 meter, mens 4.70 vil bety at han må perse med rundt halvsekundet på den avsluttende distansen. Så dette er veldig interessant.

Andrea Rooth har åpnet sin femkamp med 8.28 på 60 meter hekk og 1.64 i høyde. Hekkeresultatet er helt greit, seks hundredeler bak persen hun satte for en uke siden, mens høyderesultatet vel er bittelitt skuffende. Hoppet 1.70 for en uke siden.

Kan også ta med et fint resultat fra Norgeslekene i går: Stortalentet Andreas Fjeld Halvorsen gjorde 3:50.93 på 1500 meter, innendørspers med seks sekunder og var da bare et par sekunder bak utendørspers. Innendørsforbedringen tatt i betraktning, kan det jo bli spennende å se hvor nær 3:40 han kan komme utendørs senere i år.Brukeravatar
janesaj
Innlegg: 1981
Has thanked: 39 times
Been thanked: 417 times

Legg inn av janesaj »

Ble dessverre "bare" 4.70 for Skotheim i stav, så da kreves det en bitteliten pers på 1000 meter for å sette norsk rekord, og skal det bli 6000 må han sette pers med fem sekunder. Men uansett ser det ut til å bli en helstøpt seniordebut.Svar

Gå tilbake til «Friidrett»