Strømprisen til vinteren

Svar
Varulv2468

Re: Strømprisen til vinteren

Legg inn av Varulv2468 »

newsflash skrev: søn okt 24, 2021 5:50 pm
Varulv2468 skrev: søn okt 24, 2021 3:20 pm
EU og spesielt miljøpolitikken kan ta sin død av rasende folkemengder.
Det er ikke utelukkende miljøpolitikken som kan for de høye strømprisene, også EUs politikk mot Russland og manglende vilje til å inngå langsiktige avtaler for import av gass må ta sin del av skylden for de høye gassprisene, som igjen har ført til høye strømpriser.

Link

F.eks sier Russland de står klar til å eksportere mer gass så snart Nord Stream 2 blir godkjent.

Og en kan også se at Ungarn som faktisk har inngått to nye avtaler om gassimport for de neste 15 årene opplever ikke de samme problemene som resten av EU i forhold til å få tak i nok gass.

Utnytter Putin og Russland denne situasjonen? Absolutt. Har de skapt den? Nei. Faktum er at EU og Europa er helt avhengig av Russland for å komme seg igjennom vinteren. Enten Brüssel liker det eller ikke.
Ved å utnytte situasjonen har Putin bevist amerikanernes argumentene som flesteparten av europeerne ikke hadde kjøpt, og dette kommer til få meget alvorlige konsekvenser for den russiske energieksporten ettersom EU/EØS vil ikke glemme dette, de kommer deretter til å kutte ut fremtidige kjøp fram til Putin er død, så snart selvbergingsevnen har returnert. Det er mye gass i Algerie og spesielt i østre Middelhavet omkring Kypros og Israel som kan hentes fram, alt som trenges er å kutte ut vanviddet om å fase ut kjernekraft og naturgass. Et nytt gasskraftverk er mindre miljøfarlig enn et kullkraftverk eller eldre olje- og gasskraftverk. Russland vil da mistet det viktigste markedet, for uten avhengighet - vil EU/EØS dermed gå inn for å blokkere ut den russiske nasjonaløkonomien.

Så Putin har i realiteten myrdet sitt lands fremtid som energiprodusent, ved å måtte stole på mye mer ustabile kunder som Tyrkia hvor Erdogan ødela nasjonaløkonomien, og som Kina hvor de aktet å beskytte egne gassproduksjon og satse på Midtøsten. En fattigere Europa kan gir blaffen i russisk olje/gass ved å ha et mindre behov som kan dekkes av andre. Norge produsere nå så mye gass som mulig, slik at rørene risikeres å sprenges, og flytende naturgass-fraktskip er underveis fra Kina for amerikanske rederier.

Putin kommer til å se på denne tiden som hans verste dumhet noensinne. For uten olje/gass til kunder som vil betale mer enn andre, vil Russlands økonomi tar sterk skade.

The Kwames

Legg inn av The Kwames »

Uansett hva jeg leser her...så er det sånn att vi ender med å skrive ut sjekker fordi strømprisen er for høy
da er vi nødd til å finne en annen vei,slik kan det vel ikke være att vi skal sitte å fryse,tross alt vi ligger jo ikke på ekvator
og bedre skal det heller ikke bli,etter diverse kommentarer i forskjellige aviser...men kanskje enda verre

The Kwames

Corvus

Legg inn av Corvus »

Varulv2468 skrev: søn okt 24, 2021 3:20 pm
Boccherini skrev: søn okt 24, 2021 2:54 pm [quote=Varulv2468 post_id=219135 time=1635072816 Gro og andre som åpnet for det, burde skamme seg for at de ikke innså at en ideologi har en lei tendens for å bli ukontrollert og uproduktivt i slutten, som sett gjentatte ganger i 1850-1990. Vi har fått nyliberalisme i blodet, og selv jeg vet ikke hvordan vi kan renske det bort uten å gjøre enorme endringer i vår verden.


Når folk fryser, lider av varemangel i et samfunn med skrikende ulikheter og opplever dyrtid med stengning av tjenester, arbeidsplass og trygghet kommer det til å få meget alvorlige konsekvenser. I EU-landene blir folk mer og mer skremt jo nærmere kulda kommer, på toppen av alt dette er det tegn på kommende varemangel, matprisstigning - mye av matproduksjonen om vinteren som med drivhusene i Benelux er strømdrevet - jo verre bli det, ettersom man ikke vil tidsnok rette på manglene.

EU og spesielt miljøpolitikken kan ta sin død av rasende folkemengder.
Spesielt når den nye regjeringens svar foreløpig er å nesten utelukkende gi støtte til navklienter. Altså ikke oss "vanlige folk".

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Tidligere har det blitt hevdet at strømkablene til kontinentet og Storbritannia kun ville øke strømprisen med 4 øre/kWh for norske forbrukere. Det som sto med liten skrift, og som i liten grad ble kommunisert ut, var at dette var i gjennomsnitt for hele landet.

Nå har Volue Insight gjennomført simuleringer for hvert prisområde, og da kommer en fram til at kabelen til SB alene øker prisen med 10 øre/kWh for NO1 (Østlandet), NO2 (Sørlandet) som kabelen går ut fra, og NO5 (Vestlandet).

Link

Det tilsvarer en ekstra strømregning på 2500 kr for en familie med et normalforbruk.

I tillegg kommer de frem til at i perioder med lite vann i magasinene, så vil økningen bli på mye mer enn 10 øre/kWh.

Noen som er overrasket?

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Støre har kommet med noe som får folk til å lytte; han mente det var utfasingen av atomkraft som ledet til strømpriskrisen - dette er et stikk mot Sverige og Tyskland - og at fornybare er ikke stabilt nok som erstatning. Her er jeg helt enig med ham, selv om Støre som en frankofile delt den samme holdning som franskmennene som er ikke lite rasende over at deres strømsituasjonen er stabilt, slik at prisstigningen var akkurat som i Norge kommet utenfra. Frankrike har alltid vært stolt av at 90 % av disses energiproduksjon er atombasert, noe som vedvarer i dag, tidlige planer om å kutte til 70 % (og dermed fulgt til misforståelser) har blitt forkastet. I Tyskland er sinnet stigende da man begynte å innse at enorme landskap som hadde eksistert i tusener år med menneskelig bosettelse, ødelegges for å utvinne brunkull, og innad i EU/EØS har dette blitt lagt merke til.

Ingenting tyder på at strømpriskrisen vil løses med det første, Putin innrømt hans skyld for å ha holdt tilbake gass, et valg som gjorde EU så fiendtlig, at hans forsøk på å tvinge Moldova gjennom utpressing bli straks oppgitt. Dette tyder på at EU/EØS har i hemmeligheten sagt fra til Putin, men det for sent; i Norge foregår det omfattende planlegging omkring gassutvinning for å eksportere så mye naturgass som mulig, produsere "blå" hydrogen og fører karbonfangst tilbake i grunnen.

I Tyskland innser folk at vindmøllelobbyen hadde holdt dem for narr med hjelp av miljøfanatistene i de grønne. Vindkraftargumentene har blitt grundig avkledt, i USA hadde man realisert under den kalde vinteren i Texas at vindmøllene ikke er så sikret som trodde når andre alternativer falt bort som da gassrørene frøst til.

arknath

Legg inn av arknath »

Så skal regjeringen kutte strømavgiften og tape 3 mrd. Resultat? Alle får ca 10øre i avslag. LUL Burde heller innføre makspris på første 20 000kW/h(gjennomsnittsforbruket i norge) der prisen over dekkes av staten. Dette treffer mye bedre for folk med dårligere råd.

fargeblind

Legg inn av fargeblind »

arknath skrev: man nov 08, 2021 7:20 am Så skal regjeringen kutte strømavgiften og tape 3 mrd. Resultat? Alle får ca 10øre i avslag. LUL Burde heller innføre makspris på første 20 000kW/h(gjennomsnittsforbruket i norge) der prisen over dekkes av staten. Dette treffer mye bedre for folk med dårligere råd.
Klart det. Men det er helt urealistisk å kreve at regjeringen skulle hatt nubbesjanse til å gjøre et slikt grep i løpet av de 3 ukene de har hatt på seg.
Erna hadde 8 år på seg, og gjorde det ikke.
Men hun økte jo elavgiften fra 11 øre til over 16 øre, da.
Sist redigert av fargeblind den man nov 08, 2021 8:43 am, redigert 1 gang totalt.

DoktorS

Legg inn av DoktorS »

Hvor mange er det egentlig som har så dårlig råd at de får problemer med å betale strømmen da? Det er jo selvsagt ergerlig å måtte bruke ekstra på strøm, men den jevne nordmann har da i dag relativt god råd. Man hører jo stadig om hvordan folk har fylt opp bankkontoene under koronaperioden. Det er kanskje 10 prosent som kanskje virkelig har reelle problemer. Disse burde man hjulpet. Og kanskje finne noe avjelpende tiltak, hvis mulig, for den neste 10-20 prosentene som også nok har det trangt, uten at det er katastrofe. Vil tro at 70-80 prosent av befolkningen har mer enn nok å betale for, men synes selvsagt det er ergerlig å måtte ut med 3.000 kroner i stedet for en drøye 1.000-lapp. Men man må nok bare forberede seg på at strømmen blir noe dyrere.

guru

Legg inn av guru »

Personlig mener jeg det er mye sutring om strømrpiser. Og vi ser jo at denne sutringen øker jo lengre sør i landet man kommer. Når det blir dyrere for folk på østlandet, da høres de. De kan dette med syting, det skal de ha.

Det vi ser nå er symbolpolitikk igjen fra Regjeringen. Vedum slår seg på brystet og er kjempefornøyd med å kutte elavgiften med 48% i januar-mars. Jeg skal ikke si at det ikke har betydning, men for de aller fleste er dette bare småtterier. Pr. i dag er elavgiften på ca. 21 øre inkl. mva. (Jepp, staten krever altså inn moms på sin egen avgift).

I Regjeringens forslag skal denne reduseres med 48%, dvs. at i januar-mars vil denne ligger på 11 øre. Man sparer altså ca. 10 øre pr. kW/h i de tre vintermånedene. Slik jeg har forstått det det også redusert elavgift i de øvrige månedene, men vesentlig mindre reduksjon.

Hvis man tar et eksempel for en vanlig enebolig, så er det vel ikke så unormalt å bruke mellom 3000 og 3500 kWh i de kaldeste månedene. Hvis man f.eks. bruker 10.000 kWh i januar-mars så sparer man en tusenlapp på Regjeringens forslag, altså i overkant av 300,- pr. måned. Det er jo penger det, men i det store bildet er det smuler, spesielt når de kun gjør dette i 3 av månedene.

Her er det verdt å nevne at for strømkunder i Finnmark er det fritak fra hele elavgiften, hele året, og det har det vært i lang lang tid. I tillegg har de ingen moms på hverken strøm eller nettleie, noe heller ikke kunder i Troms og Nordland har.

Hvis Regjeringen virkelig hadde ønsket å vise muskler, så hadde de behandlet resten av landet likt med de som bor nordpå og kuttet både elavgift og moms for alle kunder, ikke bare norlendingene og finnmarkingene. Jeg sier ikke at de skal gjøre det, men da hadde det i allefall utgjort en vesentlig forskjell for folk.
Sist redigert av guru den man nov 08, 2021 8:46 am, redigert 1 gang totalt.

fargeblind

Legg inn av fargeblind »

Det er kanskje 10 prosent som kanskje virkelig har reelle problemer. Disse burde man hjulpet. Og kanskje finne noe avjelpende tiltak, hvis mulig, for den neste 10-20 prosentene som også nok har det trangt, uten at det er katastrofe.
----------------------------------------------------------------------------------
Dette er som å høre Kaski i politisk kvarter i morges.
Er det der også venstre`s politikk?

Fernandovonarb

Legg inn av Fernandovonarb »

Siste døgns priser i Trøndelag. 9 øre billigste og 22 øre dyreste timepris pr kW/t. Dere har min sympati sørpå😁

DoktorS

Legg inn av DoktorS »

Fernandovonarb skrev: man nov 08, 2021 8:50 am Siste døgns priser i Trøndelag. 9 øre billigste og 22 øre dyreste timepris pr kW/t. Dere har min sympati sørpå😁
Jeg har fastpris på 35 øre.... her i Oslo.

Hva Venstres politikk er på området, ref spørsmål over, vet jeg ikke. Det er heller ikke så relevant, for det er med SV regjeringen skal finne støtte...

Pernille

Legg inn av Pernille »

DoktorS skrev: man nov 08, 2021 8:42 am Hvor mange er det egentlig som har så dårlig råd at de får problemer med å betale strømmen da? Det er jo selvsagt ergerlig å måtte bruke ekstra på strøm, men den jevne nordmann har da i dag relativt god råd. Man hører jo stadig om hvordan folk har fylt opp bankkontoene under koronaperioden. Det er kanskje 10 prosent som kanskje virkelig har reelle problemer. Disse burde man hjulpet. Og kanskje finne noe avjelpende tiltak, hvis mulig, for den neste 10-20 prosentene som også nok har det trangt, uten at det er katastrofe. Vil tro at 70-80 prosent av befolkningen har mer enn nok å betale for, men synes selvsagt det er ergerlig å måtte ut med 3.000 kroner i stedet for en drøye 1.000-lapp. Men man må nok bare forberede seg på at strømmen blir noe dyrere.
I et land hvor svært mange er avhengig av elektrisitet for drift og oppvarming så vil det selvsagt gjøre et godt innhugg i økonomien når prisene stiger såpass mye. Dessuten er det jo ikke bare elektrisiteten som blir dyrere, men også drivstoffprisene, matprisene, renta, osv.

Mange bekker små...

fargeblind

Legg inn av fargeblind »

I Regjeringens forslag skal denne reduseres med 48%, dvs. at i januar-mars vil denne ligger på 11 øre. Man sparer altså ca. 10 øre pr. kW/h i de tre vintermånedene. Slik jeg har forstått det det også redusert elavgift i de øvrige månedene, men vesentlig mindre reduksjon.
---------------------------------------------------------------------------------------
11 øre er det elavgiften var i 2013. Det er jo pussig at INGEN har klaget når Erna&Co har økt elavgiften hvert år, og at nå den ene etter den andre klager over at Vedum senker den tilbake til 2013-nivå.
Folk er rare.

fargeblind

Legg inn av fargeblind »

Jeg har fastpris på 35 øre.... her i Oslo.
-------------------------------------------------------
Klar over det. Du har også tidligere nevnt at varmtvannet du bruker ligger i husleia.
Men du bruker vel kanskje mer enn de fleste på matlaging? ;-)
Kan fort svi av en del strøm på gourmetutskeielser på kjøkkenet......

Bolle

Legg inn av Bolle »

guru skrev: man nov 08, 2021 8:44 am Hvis Regjeringen virkelig hadde ønsket å vise muskler, så hadde de behandlet resten av landet likt med de som bor nordpå og kuttet både elavgift og moms for alle kunder, ikke bare norlendingene og finnmarkingene. Jeg sier ikke at de skal gjøre det, men da hadde det i allefall utgjort en vesentlig forskjell for folk.
Evt. innføre el-avgift også for Nord-Norge?
Det burde jo være særlig aktuelt nå når det er så store prisforskjeller og mye lavere pris i Nord-Norge.

Bjoro33

Legg inn av Bjoro33 »

Bolle skrev: man nov 08, 2021 9:19 am
guru skrev: man nov 08, 2021 8:44 am Hvis Regjeringen virkelig hadde ønsket å vise muskler, så hadde de behandlet resten av landet likt med de som bor nordpå og kuttet både elavgift og moms for alle kunder, ikke bare norlendingene og finnmarkingene. Jeg sier ikke at de skal gjøre det, men da hadde det i allefall utgjort en vesentlig forskjell for folk.
Evt. innføre el-avgift også for Nord-Norge?
Det burde jo være særlig aktuelt nå når det er så store prisforskjeller og mye lavere pris i Nord-Norge.
Vi må huske at de vanlige menneskene bor just i Finnmark, og det er vel de som skal prioriteres nå...😂

DoktorS

Legg inn av DoktorS »

fargeblind skrev: man nov 08, 2021 9:02 am Jeg har fastpris på 35 øre.... her i Oslo.
-------------------------------------------------------
Klar over det. Du har også tidligere nevnt at varmtvannet du bruker ligger i husleia.
Men du bruker vel kanskje mer enn de fleste på matlaging? ;-)
Kan fort svi av en del strøm på gourmetutskeielser på kjøkkenet......
Nei, matlaging er temmelig billig. Men det er svindyrt å varme opp med bare elektrisitet når man har over tre meters takhøyde og 3-4 store vindushøyder på 2 meter... :)

fargeblind

Legg inn av fargeblind »

DoktorS skrev: man nov 08, 2021 1:15 pm
fargeblind skrev: man nov 08, 2021 9:02 am Jeg har fastpris på 35 øre.... her i Oslo.
-------------------------------------------------------
Klar over det. Du har også tidligere nevnt at varmtvannet du bruker ligger i husleia.
Men du bruker vel kanskje mer enn de fleste på matlaging? ;-)
Kan fort svi av en del strøm på gourmetutskeielser på kjøkkenet......
Nei, matlaging er temmelig billig. Men det er svindyrt å varme opp med bare elektrisitet når man har over tre meters takhøyde og 3-4 store vindushøyder på 2 meter... :)
Med en strømpris på 35 øre og "gratis" varmtvann????

Corvus

Legg inn av Corvus »

fargeblind skrev: man nov 08, 2021 9:00 am I Regjeringens forslag skal denne reduseres med 48%, dvs. at i januar-mars vil denne ligger på 11 øre. Man sparer altså ca. 10 øre pr. kW/h i de tre vintermånedene. Slik jeg har forstått det det også redusert elavgift i de øvrige månedene, men vesentlig mindre reduksjon.
---------------------------------------------------------------------------------------
11 øre er det elavgiften var i 2013. Det er jo pussig at INGEN har klaget når Erna&Co har økt elavgiften hvert år, og at nå den ene etter den andre klager over at Vedum senker den tilbake til 2013-nivå.
Folk er rare.
Kan det tenkes at det er fordi det nå er sjokkpriser på strøm?

fargeblind

Legg inn av fargeblind »

300 kroner opp fra forrige måned på strømregningen som kom i dag.
Vi har ikke endret noe, men lever som før og bruker strøm som før.

Boccherini

Legg inn av Boccherini »

fargeblind skrev: tir nov 09, 2021 10:37 am 300 kroner opp fra forrige måned på strømregningen som kom i dag.
Vi har ikke endret noe, men lever som før og bruker strøm som før.
Enden er nære!

Chromeback

Legg inn av Chromeback »

fargeblind skrev: tir nov 09, 2021 10:37 am 300 kroner opp fra forrige måned på strømregningen som kom i dag.
Vi har ikke endret noe, men lever som før og bruker strøm som før.
Du hadde fastpris, hadde du ikke?

Vi har gått opp 200kr på to måneder i en 64kvm leilighet, og vi har endret på omtrent alt av vaner.

fargeblind

Legg inn av fargeblind »

Boccherini skrev: tir nov 09, 2021 10:39 am
fargeblind skrev: tir nov 09, 2021 10:37 am 300 kroner opp fra forrige måned på strømregningen som kom i dag.
Vi har ikke endret noe, men lever som før og bruker strøm som før.
Enden er nære!
hehehe.....dette går greit. Det blir interessant å se hvordan været blir i vinter, da. Vi kan jo håpe på at det fortsetter å bøtte ned, blåse som faen og være ganske mildt vær :-)

Boccherini

Legg inn av Boccherini »

fargeblind skrev: tir nov 09, 2021 10:47 am
hehehe.....dette går greit. Det blir interessant å se hvordan været blir i vinter, da. Vi kan jo håpe på at det fortsetter å bøtte ned, blåse som faen og være ganske mildt vær :-)
Joda, vi gjør så godt vi kan her vest.

fargeblind

Legg inn av fargeblind »

Chromeback skrev: tir nov 09, 2021 10:46 am
fargeblind skrev: tir nov 09, 2021 10:37 am 300 kroner opp fra forrige måned på strømregningen som kom i dag.
Vi har ikke endret noe, men lever som før og bruker strøm som før.
Du hadde fastpris, hadde du ikke?

Vi har gått opp 200kr på to måneder i en 64kvm leilighet, og vi har endret på omtrent alt av vaner.
Nei, spotpris og kjøper strøm av Fjordkraft og har Norgesnett som nettleverandør.

dereselskede AEGI2

Legg inn av dereselskede AEGI2 »

fargeblind skrev: tir nov 09, 2021 10:37 am 300 kroner opp fra forrige måned på strømregningen som kom i dag.
Vi har ikke endret noe, men lever som før og bruker strøm som før.
Har vedfyring så bruker bruker lite strøm , bor aleine og kan vaske , dusje på billige tider... Noe jeg har lagt merke til er at varmekablene på badet koster litt og er nesten ikke verd å bruke ettersom en er der så liten tid.. Godt tykt teppe baderomsteppe når det er tørt funker like bra.

Men jeg var så dum og si dette til en som klagde sin nød og siste ikke sin arme råd. Du kan jo spare litt ved å slå av litt her og der f.esk varmekablene på badet for du det er jo ikke noe problem , men nei da... gulvet skulle være varmt det var så godt å stå på.
Hvor lenge pr dag står du egentlig på baderomsgulvet ? 20 Minutt ? Dusj , pusser tenna , når du sitter på do og har beina på gulvet...

fargeblind

Legg inn av fargeblind »

dereselskede AEGI2 skrev: tir nov 09, 2021 6:25 pm
fargeblind skrev: tir nov 09, 2021 10:37 am 300 kroner opp fra forrige måned på strømregningen som kom i dag.
Vi har ikke endret noe, men lever som før og bruker strøm som før.
Har vedfyring så bruker bruker lite strøm , bor aleine og kan vaske , dusje på billige tider... Noe jeg har lagt merke til er at varmekablene på badet koster litt og er nesten ikke verd å bruke ettersom en er der så liten tid.. Godt tykt teppe baderomsteppe når det er tørt funker like bra.

Men jeg var så dum og si dette til en som klagde sin nød og siste ikke sin arme råd. Du kan jo spare litt ved å slå av litt her og der f.esk varmekablene på badet for du det er jo ikke noe problem , men nei da... gulvet skulle være varmt det var så godt å stå på.
Hvor lenge pr dag står du egentlig på baderomsgulvet ? 20 Minutt ? Dusj , pusser tenna , når du sitter på do og har beina på gulvet...
Varmekabelen på badet blir ikke slått av her i huset! Det er jo den eneste varmen i rommet.
Men for all del, hver og en må jo spare der en syns det er mest passe for seg selv.
Mitt krav til comfort er at jeg skal kunne gå barbeint og i T-skjorte i hele huset døgnet rundt året rundt.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Gladnyhetene for norske strømkunder står ikke akkurat i kø, nå kommer meldingen om at NVE forventer en kraftig økning i nettleien neste år.

Link

Årsaken? Når strøm transporteres fra A til B så har du et overføringstap. Dette overføringstapet priser strømselskapene inn i nettleien, og dermed må forbrukerne ta regninga. Når strømmen blir så dyr, så øker verdien på dette tapet, og dermed øker nettleia.

Fantastisk...

hauge23

Legg inn av hauge23 »

newsflash skrev: ons nov 10, 2021 9:29 pm Gladnyhetene for norske strømkunder står ikke akkurat i kø, nå kommer meldingen om at NVE forventer en kraftig økning i nettleien neste år.

Link

Årsaken? Når strøm transporteres fra A til B så har du et overføringstap. Dette overføringstapet priser strømselskapene inn i nettleien, og dermed må forbrukerne ta regninga. Når strømmen blir så dyr, så øker verdien på dette tapet, og dermed øker nettleia.

Fantastisk...
Og dess flere kabler ut av landet, dess større overføringstap. Det synes ikke å være noen ende på galskapen...
Hurra for ACER og markedskreftene....

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Politikk - Norsk»