Stortingpolitikernes livsyn.

Svar
Brukeravatar
Arne Magnus Aasen
Innlegg: 1033
Sted: Bergen

Stortingpolitikernes livsyn.

Legg inn av Arne Magnus Aasen »

For noen hundre år siden sendt indianerstammer i Amerika sine eldste og uføre ut i skogen for å dø fordi det ble for vanskelig for stammen å fø dem. I dag sender snart stortingsstammenene sine minstepensjonister ut på gaten for å dø fordi det blir for vanskelig å se på deres fattigdom. Les følgende.

To måneders stor¬tings¬lønn mer enn ett års minste¬pen¬sjon
FaktasjekkEmbed artikkel
En stortingsrepresentant tjener 177 386 kroner på to måneder. Den laveste satsen for minstepensjonister er 173 025 kroner i året.

Et flertall på Stortinget har nettopp økt stortingsrepresentantenes godtgjørelse til 1 064 318 kroner i året. Det tilsvarer 88 693 kroner i måneden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.
Påstand
Ærede stortingsrepresentant. I dag har du og dine kolleger bevilget dere selv en månedslønn på cirka 83 000. Dere tjener nå mer i januar og februar, enn det en minstepensjonist skal leve på i ett år.
Marius Røer Andresen. Facebook, 13.07.2022
Konklusjon
Den nye godtgjørelsen for stortingsrepresentanter tilsvarer 88 693 kroner i måneden. Det stemmer at dette på to måneder blir mer enn det en gift eller samboende minstepensjonist på laveste sats får per år.
Av Sofie Svanes Flem og Silje S. Skiphamn. Publisert: 06.07.2022. Oppdatert: 06.07.2022.
Det har stormet rundt stortingsrepresentantenes økonomiske goder det siste året. Våre øverste folkevalgte har måttet tåle kritikk for alt fra pendlerboliger til etterlønn og lønnsøkning.
15. juni vedtok et flertall på Stortinget å øke representantenes godtgjørelse for første gang på tre år. Den årlige godtgjørelsen er fra 1. mai 2022 på 1 064 318 kroner i året. Det tilsvarer en månedslønn på 88 693 kroner.
To dager før saken skulle opp til behandling i Stortinget, kom innstillingen fra Stortingets presidentskap. Der kom det fram at partiene var uenige om den foreslåtte lønnsøkningen, men at det ville være flertall for at stortingsrepresentantene for første gang skulle få millionlønn.
«Umusikalsk»
Det fikk Marius Røer Andresen til å reagere. 13. juni skrev han på Facebook:
Ærede stortingsrepresentant. I dag har du og dine kolleger bevilget dere selv en månedslønn på cirka 83 000. Dere tjener nå mer i januar og februar, enn det en minstepensjonist skal leve på i ett år. I tillegg kommer fri bolig, nett og telefon, hjemreiser og selvfølgelig feriepenger. Du har jo tross alt 3,5 måneders ferie.
Etter mitt syn kan det ikke bli mer umusikalsk enn dette. Det er en fornærmelse mot de som betaler skatt, skattebetaler din lønn.
Dette hjertesukket om stortingsrepresentantenes lønn og goder gikk viralt. Skjermbilde: Facebook.
Innlegget har blitt delt mer enn 4600 ganger og har fått 2600 reaksjoner og over 100 kommentarer. I kommentarfeltet er ikke folk nådige:
Mange lar seg hisse opp over den nye millionlønnen til stortingsrepresentantene. Skjermbilde: Facebook.
Faktisk.no har fått spørsmål fra lesere som lurer på om påstandene i Facebook-innlegget stemmer. Er det riktig at stortingsrepresentantene har bevilget seg 83 000 kroner i månedslønn? Og tjener de det samme i løpet av to måneder som en minstepensjonist gjør i løpet av et helt år?
Dette får politikerne
Lønn og andre økonomiske rettigheter for våre nasjonale folkevalgte er hjemlet i lov om godtgjørelse for stortingsrepresentanter.
Stortinget vedtar lønnen til representantene etter å ha fått en innstilling fra Stortingets godtgjøringsutvalg. Utvalget foreslår hvert år hvor mye stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer skal tjene.
Fra 1. mai 2022 er årslønnen for de folkevalgte slik:
• Stortingsrepresentant: 1 064 318 kroner
• Stortingspresidenten: 1 869 761 kroner (samme som statsministeren)
• Første visepresident: 1 213 323 kroner (tilleggsgodtgjørelse på 14 prosent)
• Øvrige visepresidenter og komitéledere: 1 138 820 kroner (tilleggsgodtgjørelse på 7 prosent)
• Regjeringsmedlemmer: 1 518 999 kroner
• Statsministeren: 1 869 761 kroner
Dette er det samme som godtgjøringsutvalget foreslo. Under behandlingen i Stortinget støttet Høyre, Frp og Sp innstillingen. Ap foreslo å utsette spørsmålet til et utvalg som skal gjennomgå lederlønningene i staten, er ferdig med arbeidet.
Både Rødt og SV fremmet forslag om lavere lønn for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer, men fikk ikke flertall.

Brukeravatar
BlackEagle
Innlegg: 2638
Sted: Vågå

Legg inn av BlackEagle »

Arne Magnus Aasen skrev: tor jul 07, 2022 12:09 pm
This time it's thumbs up, arma!

Mvh

BE
som stemte Rødt, kommunist som han er

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Filosofi, religion og livssyn»