Langrenn: Lagsprint klassisk (16/2)

Svar
janesaj

Langrenn: Lagsprint klassisk (16/2)

Legg inn av janesaj »

OL fortsetter med den øvelsen som kom aller sist på programmet, nemlig lagsprint. Denne øvelsen har også ofte blitt karakterisert som den minst prestisjefylte i langrennssirkuset gjennom flere år, men i OL er også den selvfølgelig gjev å vinne, og nesten samtlige stiller toppet etter forutsetningene her. I år går øvelsen i klassisk, og foregår onsdag 16. februar på morgenen og formiddagen norsk tid.

Lagsprint, også kjent som sprintstafett, ble gått for første gang i WC allerede i 1996, men det var ikke før i 2005 den fikk sin debut i mesterskap, da den ble gått i VM i Oberstdorf. I OL kom den inn i Torino 2006, der Sverige vant i dameklassen ved Anna Dahlberg og Lina Andersson. Norge ble da nummer fire ved Ella Gjømle og Marit Bjørgen. I herreklassen ble Norges første medalje et faktum da Jens Arne Svartedal og Tor Arne Hetland tok sølv bak Sverige, som altså vant begge klassene det året. Thobias Fredriksson og Björn Lind utgjorde laget som ble tidenes første OL-vinnere i lagsprint for herrer.

I 2010 vant Tyskland dameklassen med Evi Sachenbacher Stehle og Claudia Nystad, mens Norge med Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Celine Brun-Lie ble nummer fem og heller ikke denne gangen greide å ta medalje. I herreklassen tok man derimot historiens første norske gull på sprintstafett da Øystein Pettersen og Petter Northug tok seieren foran Tyskland og Russland. I Sochi i 2014 greide også det norske damelaget å ikke bare ta sin første medalje, men også sitt første gull, da Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen tok en fullstendig overlegen seier foran Finland og Sverige. I herreklassen var det Finland med Iivo Niskanen og Sami Jauhojärvi som tok seg av gullet foran Russland og Sverige. Norge med Ola Vigen Hattestad og Petter Northug ble nummer fire.

Sist i 2018 tok Norge tilbake hegemoniet på herresiden, da Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo gikk inn til gull foran de olympiske atletene fra Russland (Denis Spitsov og Alexander Bolshunov) og Frankrike (Maurice Manificat og Richard Jouve). På damesiden ble det en bronsemedalje for Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla, som ikke helt greide å følge hele veien inn og var tre sekunder bak USA som vant. På vinnerlaget gikk Kikkan Randall og Jessie Diggins. De vant knepent foran Sverige, som hadde Charlotte Kalla og Stina Nilsson på laget.


Program:

Onsdag 16. februar:
08:15: Lagsprint klassisk, semifinaler, kvinner
09:15: Lagsprint klassisk, semifinaler, menn
10:15: Lagsprint klassisk, finale, kvinner
10:45: Lagsprint klassisk, finale, menn


Norges tropp:

Maiken Caspersen Falla, Strandbygda IL (2. etappe)
Tiril Udnes Weng, Nes Ski (1. etappe)

Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL (2. etappe)
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn (1. etappe)

Damelaget stiller altså uten Therese Johaug, som sparer seg til tremila om noen dager. Tiril Udnes Weng er valgt til å gå først for Norge, og hun hadde nok drømt om bedre resultater på de første distansene. Hun kom til semifinalen på sprinten, et greit resultat, selv om hun nok hadde håpet på finale. 10 klassisk ble dessverre tungt, og hun endte utenfor topp 20. På stafetten falt hun jo, så der fikk hun ikke muligheten til å vise hva hun egentlig er god for. Lagsprint er jo noe som i utgangspunktet skal passe veldig bra for Udnes Weng, som er god på både sprint og distanse. Så spørs det på dagsformen.

Maiken Caspersen Falla er også med her, og ut fra forutsetningene gikk hun egentlig en helt godkjent sprint. Hun ble også utslått i semien, men gikk sin beste skøytesprint på lenge, og viste nok en gang at hun kan det med å mobilisere til mesterskap. Hun lyktes betraktelig bedre på sprinten i Ruka tidligere i sesongen, som jo i likhet med denne øvelsen også gikk i klassisk, og da kom hun på pallen. Så det stemmer nok bedre i denne stilarten, og det blir spennende å se hvordan hun klarer seg over så mange etapper.

Norge har for øvrig fått en veldig tøff semifinale, der de skal gå mot blant annet Russland, Sverige og Finland, som også har sterke lag på plass. Kun de to beste fra hvert heat går direkte videre, samt seks tider. I tillegg går man i semifinale 2, som betyr litt mindre hvile inn mot finalen, så litt uheldig med trekning der.

I herreklassen var det en del diskusjon om hvem som skulle gå denne øvelsen sammen med Klæbo, og valget falt til slutt på Erik Valnes, som åpner ballet for oss her. Valnes har ikke hatt noe stort mesterskap så langt, med en til ham å være svak sprint der han røk i semifinalen, og han hadde ingen stor dag på 15 klassisk heller, der han ble nummer 15. Han ble derfor vraket til stafetten. Lagsprint skal dog være en fin øvelse for Valnes, spesielt når den går i hans sterkeste stilart klassisk. Siden han ikke gikk stafetten, har han jo også fått et par dager ekstra hvile, så det blir spennende å se hvor han står. Det er selvfølgelig avgjørende at Valnes klarer å holde følge med for eksempel Bolshunov på sine etapper, og det er jo ikke bare bare.

Vi avslutter selvfølgelig med Johannes Høsflot Klæbo, som åpnet lekene svakt på skiathlon, men som deretter har hatt stigning i programmet. Han tok jo et oppskriftsmessig gull på sprinten, selv om han ble brukbart presset av Pellegrino, og på 15 klassisk gikk han et meget solid og flott disponert løp og tok bronse. På stafetten trengte han ikke å ta seg helt ut, siden gullet glapp lenge før hans etappe, og han kunne nærmest leke seg og Norge inn til sølvet. Klæbo er jo den perfekte lagsprintutøver, siden han både er verdens beste sprinter og helt i ypperste verdenstopp også på distanse, men han skal nok få testet seg blant annet mot mannen som slo ham i Ruka, Alexander Terentev, på slutten. Klæbos overtak der kan jo ligge i at utholdenheten hans er bedre, men Terentev viste jo et fryktinngytende rykk i Ruka, så det blir spennende.

Norge er plassert i semifinale 1, og har egentlig en temmelig enkel vei til finalen, og Finland og Frankrike er nok de største motstanderne i vår semifinale. Også her går selvfølgelig de to beste i hvert heat direkte til finale, samt at de seks beste tidene utenom disse også går dit via "kjøkkenveien".


Utlendinger:

Kvinner:
Som vanlig når det er sprintdistanser på kvinnesiden, så blir Sverige harde å slå. De har satt opp dobbeltvinnerne sine på sprinten også her, med Maja Dahlqvist som førsteetappeløper og (som på stafetten) Jonna Sundling som ankerkvinne. Dahlqvist viste litt svakhetstegn på sin stafettetappe, så hun er nok usikkerhetsmomentet, i og med at det går et par svært gode distanseløpere mot henne på den etappen. Sundling viste derimot kanonform på stafetten og gikk en fantastisk ankeretappe der som tok Sverige til bronsemedaljen, og på sprinten var hun jo helt overlegen. Så lukter hun på gullet ut på sin siste etappe, skal det bli veldig vanskelig å slå svenskene.

Den russiske olympiske komité, eller Russland som vi kjenner dem best som, kommer også med et fryktinngytende lag her, med Yulia Stupak og Natalia Nepryaeva. Stupak viste bra form på stafetten da hun splittet feltet der, og hun er en løper som passer godt til denne grenen. Nepryaeva har hatt et meget fint mesterskap, med sølv på skiathlon først, og deretter var hun bokstavelig talt en hårsbredd fra å ta bronse på 10 klassisk. Hun gikk også en fin etappe på stafetten, selv om hun ble bittelitt fragått på slutten. Men russerne blir enormt farlige også til å ta denne lagøvelsen.

Finland er en joker oppi det hele. Deres løpere Kerttu Niskanen og Krista Pärmäkoski har begge vist enorm form hittil i mesterskapet. De ble begge tvunget til å gå skøyting på stafetten, men begge har sin styrke i klassisk. Niskanen er jo den som har vært nærmest Johaug i klassisk i dette mesterskapet, og på intervallstarten var hun jo uheldig som til slutt endte fire tideler bak og måtte nøye seg med sølvet. Pärmäkoski er også i veldig bra slag og tok bronsen på 10 klassisk, og historisk sett er hun en meget god fit for en lagsprint. Finnene blir veldig spennende å følge når kampen om medaljene skal gjøres opp.

USA hadde nok trivdes langt bedre om dette var skøyting; da hadde faktisk rett og slett kunnet utfordret om gullet. I klassisk blir det nok vanskeligere. Rosie Brennan gikk en finfin sprint da hun ble nummer fire, men hun har ikke helt fått det til i distanserennene og bare blitt nummer 13 og 14 der. Lagsprint skal passe henne bra, men hun hadde nok foretrukket den andre stilarten. Det samme gjelder Jessie Diggins som skal gå ankeretappen. Hun gikk fint på skiathlon, særlig på skøytedelen, og ble nummer seks der. Hun gikk også en sterk 10 klassisk til seg å være med en åttendeplass, og tok jo også bronsen på sprinten. Altså veldig synd for USA at det er klassisk, men vi får se hva de kan gjøre ut av det.

Slovenia stiller med Eva Urevc og Anamarija Lampic. Lampic er en meget sterk løper som nesten alltid er med helt der oppe på sprint og som også kan gå bra distanse i klassisk, så denne øvelsen skal passe henne godt. Urevc er dog et spørsmålstegn - ikke bare er hun svakere utholdenhetsmessig, men hun er nok også sterkere i skøyting. Tyskland har et interessant lag med Katharina Hennig og Katherine Sauerbrey, to løpere som har prestert bra på distanse i mesterskapet. Blir det hardt kjør fra starten av, kan de være et lag som kan henge med lenge, selv om de ikke har de sterkeste sprinteregenskapene. Sveits har et sterkt sprintlag med Laurien van der Graaff og Nadine Fähndrich. Begge er sterkere i skøyting når det er snakk om sprint, men går også brukbart klassisk på distanse på gode dager, så de kan jo bli spennende, selv om de langt ifra er medaljefavoritter.

Menn:
Ingen tvil - her er det nok den russiske olympiske komité eller Russland som er den klart sterkeste utfordreren til Norge på papiret. De har Alexander Bolshunov på første, og det sier jo egentlig alt. Han ble jo olympisk mester på skiathlon og tok i tillegg sølv på 15 klassisk. Han er i stand sprenge feltet på sine etapper, og det er nok noen og enhver som skal få trøbbel med det etterhvert i heatene. De har også en drivende god avslutter i Alexander Terentev, som jeg nevnte litt allerede i den norske seksjonen tidligere i innlegget. Han har vist god form i lekene med en flott bronsemedalje på sprinten, som i tillegg gikk i skøyting. Avslutningene vet vi også at holder ekstremt høyt nivå etter det vi så i Ruka i starten av sesongen. Spenningsmomentet med ham er utholdenheten mot en del av de han går mot. Men russerne er en sterk gullkandidat på nok en lagøvelse her.

Italia kan fort bli en dark horse oppi det hele, med to sterke løpere i Francesco de Fabiani og Federico Pellegrino. Fabiani gikk en fin skiathlon med en sterk åttendeplass der, og så skuffet han litt mer i intervallstarten, men han har alltid vært en å regne med når man skal gå i felt, og lagsprint skal passe ham bra. Pellegrino har også vist flott form tidligere i mesterskapet, og han presset Klæbo bra i finalen på den individuelle sprinten. Han skal også være en brukbar løper i lagsprintsammenheng. Så Italia skal man absolutt passe på.

Vi skal ikke se bort fra Sverige heller, som har valgt å kjøre den sterke distanseløperen William Poromaa sammen med en meget sterk sprinter i Oskar Svensson, og det er et meget spennende lag. Poromaa har gått sterkt i mesterskapet så langt og har vært topp ti i begge de to individuelle distanserennene. Oskar Svensson viste bra form på sprinten ved å komme til finalen der, og han skal være enda litt sterkere i klassisk, særlig når man skal gå lenger som man jo skal her. Svensson er også sterk på slutten og kan ta mange der om han henger med i medaljekampen og har krefter igjen.

Og Finland skal ikke glemmes her heller, med den enorme Iivo Niskanen på laget. Niskanen har jo gått formidabelt i disse lekene, og i tillegg til det knusende gullet på 15 klassisk tok han også bronse på skiathlon og gikk en fantastisk stafettetappe. Tanken på ham og Bolshunov som setter fart på de siste rundene i finalen er vel nok til å skremme noen og enhver. De har Joni Mäki på ankeretappen, som gikk sterkt på sprinten og ble nummer fire der, like bak Terentev. Vi har ikke sett Mäki veldig ofte på distanse i år, og det er usikkert hvor bra formen der er, men han viste jo fin form på sprinten, så om han funker er Finland farlige.

Frankrike har også et ganske sterkt par i Hugo Lapalus som har vist god klassiskform på distanse her, sammen med Richard Jouve, den sterke sprinteren. Lapalus endte så høyt som sjuendeplass på 10 klassisk og gikk også en finfin stafettetappe. Jouve røk ut i semien på sprinten, men har vist sterk form bortsett fra det denne sesongen, og er ikke håpløs på distanse på sitt beste, selv om det ble litt tungt på stafetten. Så et interessant lag er de.

Ellers kan man også nevne Storbritannia (James Clugnet/Andrew Young), Sveits (Jonas Baumann/Jovian Hediger), Tyskland (Albert Kuchler/Janosch Brugger), USA (Ben Ogden/James Clinton Schoonmaker), Canada (Antoine Cyr/Graham Ritchie), Tsjekkia (Ludek Seller/Michal Novak) og Kina (Qiang Wang/Jincai Shang), men trolig kan nok ikke disse være med helt der oppe av forskjellige grunner.


Slik gikk det i OL 2018 (fristil):

Kvinner:
1. USA (Kikkan Randall - Jessie Diggins)
2. Sverige (Charlotte Kalla - Stina Nilsson)
3. Norge (Marit Bjørgen - Maiken Caspersen Falla)
4. Sveits (Nadine Fähndrich - Laurien van der Graaff)
5. Finland (Mari Laukkanen - Krista Pärmäkoski)
6. Slovenia (Alenka Cebasek - Anamarija Lampic)

Menn:
1. Norge (Martin Johnsrud Sundby - Johannes Høsflot Klæbo)
2. Russland (Denis Spitsov - Alexander Bolshunov)
3. Frankrike (Maurice Manificat - Richard Jouve)
4. Sverige (Marcus Hellner - Calle Halfvarsson)
5. Italia (Dietmar Nöckler - Federico Pellegrino)
6. USA (Erik Bjornsen - Simeon Hamilton)


Slik gikk det i VM 2021 (fristil):

Kvinner:
1. Sverige (Maja Dahlqvist - Jonna Sundling)
2. Sveits (Laurien van der Graaff - Nadine Fähndrich)
3. Slovenia (Eva Urevc - Anamarija Lampic)
4. Russland (Yulia Stupak - Natalia Nepryaeva)
5. USA (Rosie Brennan - Sadie Maubet Bjornsen)
6. Norge (Tiril Udnes Weng - Maiken Caspersen Falla)

Menn:
1. Norge (Erik Valnes - Johannes Høsflot Klæbo)
2. Finland (Ristomatti Hakola - Joni Mäki)
3. Russland (Alexander Bolshunov - Gleb Retivykh)
4. Frankrike (Lucas Chanavat - Richard Jouve)
5. Italia (Francesco de Fabiani - Federico Pellegrino)
6. Sverige (Karl-Johan Westberg - Oskar Svensson)


Slik gikk det i VM 2019 (siste mesterskapslagsprint i klassisk):

Kvinner:
1. Sverige (Stina Nilsson - Maja Dahlqvist)
2. Slovenia (Katja Visnar - Anamarija Lampic)
3. Norge (Ingvild Flugstad Østberg - Maiken Caspersen Falla)
4. Russland (Natalia Nepryaeva - Yulia Belorukova)
5. USA (Sadie Bjornsen - Jessie Diggins)
6. Tyskland (Victoria Carl - Sandra Ringwald)

Menn:
1. Norge (Emil Iversen - Johannes Høsflot Klæbo)
2. Russland (Gleb Retivykh - Alexander Bolshunov)
3. Italia (Francesco de Fabiani - Federico Pellegrino)
4. Sverige (Oskar Svensson - Calle Halfvarsson)
5. Frankrike (Richard Jouve - Lucas Chanavat)
6. Finland (Iivo Niskanen - Ristomatti Hakola)


Discoverys sendeskjema:

Etter at lagsprinttidene ble endret, har de i skrivende stund ikke oppdatert sendeskjemaet ennå, men det går helt sikkert direkte på en eller annen kanal (sannsynligvis).


Startlister:
Kan finnes her: Kvinner og menn.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her.

Værmelding (fra pent.no):
-14/-16 grader, klarvær


God fornøyelse!

LBJ91

Legg inn av LBJ91 »

OL 2006 var sist gang Norge hadde ett mesterskap uten ett stafett-gull i langrenn.
Krysser fingrer og tær for at Valnes og Klæbo fikser biffen i morgen

BioDex

Legg inn av BioDex »

Gullet blir nok alt for tøft for de norske damene, blir nok et oppgjør mellom svenskene og ROC. Men en bronse er vel innen rekkevidde. Blant gutta er Norge og ROC store favoritter. Jeg er redd Bolsh kommer til å få litt for stor luke på Valnes. Men Klæbo bør være klart bedre enn Ter på sin etappe.

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

Liten fordel Norge for herrene siden vi går i den første semifinalen, dog kommer vel Russland til å spare lest mulig krefter i semifinal nr 2.

På damesiden : Hvordan foregår egentlig plasseringen i semifinalene? Er det trekning? Semifinalen nr 2 er jo mye tøffere enn semifinale nr 2. Kan bli ett rotterace om de 2 plassene selv om de jo da vet tidene til heat nr 1.
Siden Tyskland går i heat nr 1 og på forhånd antas å få en lettere vei til finalen, så blir de mitt tips til bronse. Etter Russland og Sverige....om da ikke Dahlqvist går på en smell...noe hun jo godt kan gjøre.
Jaggu ikke sikker på at vi kommer til finalen en gang på kvinnesiden.

Jeremiah

Legg inn av Jeremiah »

For mennene gjelder det å komme seg igjennom semifinalen på billigst mulig måte og unngå fall og dårlige vekslinger. Hvis Valnes har friske bein så kan det gå.

Armando71

Legg inn av Armando71 »

Takk for et glitrende åpningsinnlegg til janesaj.

Spennende dag - med norske øyne trolig mest spennende i herreklassen.
Bolsjunov mot Valnes i tre tøffe intervalldrag. Veldig spent på hvordan beina til Valnes er på den siste runden. Frykter vel egentlig at Terentjev går ut 10 sekunder før Klæbo på den siste etappen, og at stakkars Valnes blir kommetarfeltenes hakkekylling i morgen.

Myril

Legg inn av Myril »

Tror damelaget kan slite med å ta seg til finalen.... Johaug burde gått.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

JohnTiger skrev: tir feb 15, 2022 4:15 pm På damesiden : Hvordan foregår egentlig plasseringen i semifinalene? Er det trekning?
Lagene rangeres etter løpernes FIS-punkter. Lag 1, 4, 5, 8 osv. går i semifinale 1 og lag 2, 3, 6, 7 osv. går i semifinale 2. Du ser det ganske lett i startlisten.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

De svenske damene med kjernekraftverket Jonna Sundling i spissen ville vært opplagt favoritter og det samme med Klæbo og Valnes hos herrene - under normale omstendigheter.

Russisk og finsk superglid på tregt, kaldt føre i klassisk stil opphever imidlertid dette. Russerne er i mine øyne favoritter i begge klassene.

Norge henger etter i smøreboden på klassisk føre - og det gjør vel Sverige også.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Myril skrev: tir feb 15, 2022 5:36 pm Tror damelaget kan slite med å ta seg til finalen.... Johaug burde gått.
Finale bør de klare, men sliter med å se hvordan de skal klare medalje. Har ikke utholdenheten som skal til for å gå fra og er heller ikke raske nok på oppløpet til å slå de andre lagene der. Med Johaug på laget kunne de hvertfall satset på hardkjør på hennes etapper, nå må de bare satse på å spare mest mulig krefter underveis og håpe de klarer å henge med lenger enn de andre medaljekandidatene.

Jompa

Legg inn av Jompa »

Har ingen tro på de norske kvinnene i morgen. Sverige, Russland og Finland skal være endel bedre. Tyskland og USA skal vi også slite bra med.

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9974

Legg inn av Korgutt »

Er det de 2 beste fra hver semifinale som går til finalen og de 6 beste tidene totalt? Vet at det var noen endringer i sist VM men det var vel et utslag av at de var redd for at forholdene ville endre seg kraftig til den andre semifinalen?

Jeremiah

Legg inn av Jeremiah »

Gitt utgangspunktet synes jeg at en plass blant de 6 beste vil være bra av kvinnene. Medalje er over all forventning. Håper de kommer seg til finalen på tid.

Men det kan jo skje mye rart med fall og annet.

Armando71

Legg inn av Armando71 »

Angående gode ski, så hørte jeg Jostein Vinjerui fortelle i podcasten «Gode dager» at han hadde stått på et punkt på herrenes 15 km - hvor løperne kjørte ned en lang nedoverkjøring og rett inn i en motbakke. De finske løperne med Niskanen i spissen hadde glidd 10 meter lenger opp i bakken enn alle andre.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Korgutt skrev: tir feb 15, 2022 6:15 pm Er det de 2 beste fra hver semifinale som går til finalen og de 6 beste tidene totalt? Vet at det var noen endringer i sist VM men det var vel et utslag av at de var redd for at forholdene ville endre seg kraftig til den andre semifinalen?
Tror det er endret til 4 beste i hver semifinale + 2 beste tider totalt.

Edit: Det stemte. Fra konkurransereglene til FIS:

Team Sprint: number of teams qualified for the final
For World Cup, WSC and OWG Team Sprint competitions, the top 4 teams from each semi-final heats and the next 2 fastest teams from the 5th and 6th place of each semi-final will advance to the final. In case of a tie, the teams will be ranked according to their team total FIS points. If a tie remains, then the positions are determined by a draw.
Sist redigert av tartaglia2 den tir feb 15, 2022 7:57 pm, redigert 1 gang totalt.

janesaj

Legg inn av janesaj »

tartaglia2 skrev: tir feb 15, 2022 7:51 pm
Korgutt skrev: tir feb 15, 2022 6:15 pm Er det de 2 beste fra hver semifinale som går til finalen og de 6 beste tidene totalt? Vet at det var noen endringer i sist VM men det var vel et utslag av at de var redd for at forholdene ville endre seg kraftig til den andre semifinalen?
Tror det er endret til 4 beste i hver semifinale + 2 beste tider totalt.
Nei, det er de to beste i hvert heat pluss seks tider som går til finale, som skrevet i åpningsinnlegget. Iallfall er det det den offisielle siden hevder, og den bør vel ha brukbar kontroll.

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

Ble litt usikker her på dette. I følge FIS sine dokumenter er det topp 4 i hver semifinale og de to beste tidene:

5.5 Team Sprint: number of teams qualified for the final
For World Cup, WSC and OWG Team Sprint competitions, the top 4 teams from
each semi-final heats and the next 2 fastest teams from the 5th and 6th place of
each semi-final will advance to the final. In case of a tie, the teams will be ranked
according to their team total FIS points. If a tie remains, then the positions are
determined by a draw

Men, siden de offisielle OL-sidene sier 2 beste fra hver semifinale og 6 beste tider, må man jo regne med at de opererer med riktig info.
Sist redigert av hamplenedomplenedis den tir feb 15, 2022 8:01 pm, redigert 1 gang totalt.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Litt synd Johaug ikke går sammen med Maiken.
Det kunne i det minste vært interessant å se på.
Nå blir det mest sannsynligvis bare en hederlig 4 plass de må slåss om mot Tyskland.

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

Synd at Therese ikke er tatt ut til å gå denne distansen. Lagsprint er en voldsom utholdenhetsprøve, og spesielt under de forholdene som er i årets OL, og jeg tror derfor vi hadde hatt langt bedre muligheter med Therese på laget.

anbessa

Legg inn av anbessa »

Armando71 skrev: tir feb 15, 2022 6:23 pm De finske løperne med Niskanen i spissen hadde glidd 10 meter lenger opp i bakken enn alle andre.
De finske løperne har uten tvil hatt gode ski. Blir spennende i ettertid å se om de har kommet på noe nytt, eller om det er uhumskheter. Dukker jo fra tid til annen opp nye produkter som er overlegne, vi husker jo alle da gallium kom som en kule inn i smørebussene.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

anbessa skrev: tir feb 15, 2022 8:30 pm
Armando71 skrev: tir feb 15, 2022 6:23 pm De finske løperne med Niskanen i spissen hadde glidd 10 meter lenger opp i bakken enn alle andre.
De finske løperne har uten tvil hatt gode ski. Blir spennende i ettertid å se om de har kommet på noe nytt, eller om det er uhumskheter. Dukker jo fra tid til annen opp nye produkter som er overlegne, vi husker jo alle da gallium kom som en kule inn i smørebussene.
Ja, det var uten tvil en stor prestasjon av Johaug å vinne 10 km på klart dårligere ski enn finner og russere;

Den finske avisa Iltalehtis kommentator Santtu Silvennoinen fyrer løs mot de norske forberedelsene inn mot OL etter at Norge ble utklasset av Iivo Niskanen i dag.

- De helt spesielle skiforholdene i Kina er avklart på forhånd, man vet nøyaktig hvordan de er. Finland har hatt eksperter på høyt nivå, dataanalyser, folk på restitusjon og ernæring, og ny teknologi og utstyrsutvikling har blitt brukt i kampen om medaljene. Det finske skilaget har vært pliktoppfyllende her. I denne kampen har utstyrsfordelen vært avgjørende, mener kommentatoren.

Det er her han mener nordmennene har bommet.

https://www.dagbladet.no/sport/arrogant ... n/75367077

Undres på hva han mener med dette?
Utvilsomt at finnene og russerne har hatt svært gode klassisk ski i OL.

Vanheden

Legg inn av Vanheden »

hamplenedomplenedis skrev: tir feb 15, 2022 8:00 pm Ble litt usikker her på dette. I følge FIS sine dokumenter er det topp 4 i hver semifinale og de to beste tidene:

5.5 Team Sprint: number of teams qualified for the final
For World Cup, WSC and OWG Team Sprint competitions, the top 4 teams from
each semi-final heats and the next 2 fastest teams from the 5th and 6th place of
each semi-final will advance to the final. In case of a tie, the teams will be ranked
according to their team total FIS points. If a tie remains, then the positions are
determined by a draw

Men, siden de offisielle OL-sidene sier 2 beste fra hver semifinale og 6 beste tider, må man jo regne med at de opererer med riktig info.
FIS är ju odugliga så helt omöjligt att veta vad som verkligen gäller. Det här med 4 platser och resten LL-tider är ju relativt nytt (till denna säsong?) så det skulle inte förvåna mig om officiella sidan helt enkelt inte är uppdaterad och 4 platser gäller. Och vad ska man ens köra för bana? I startdokumentet står följande för damerna:

Name Sprint 1.5 km
Height Difference (HD) 32m
Maximum Climb (MC) 14m
Total Climb (TC) 50m
Length of Lap 1080m
Number of Laps 6

1080m med titeln 1.5 km? Och fler höjdmeter (TC 50m) jämfört med vanliga sprinten där det står dokumenterat 47 höjdmeter. Jag är i varje fall förvirrad.

Herrbanan står uppfört som 1480m och 50 TC.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Vanheden skrev: tir feb 15, 2022 9:41 pm
1080m med titeln 1.5 km? Och fler höjdmeter (TC 50m) jämfört med vanliga sprinten där det står dokumenterat 47 höjdmeter. Jag är i varje fall förvirrad.
Tipper det dreier seg om feiltasting når det gjelder lengde på damenes løype og at den er like lang som herrenes. Og forskjellen fra den vanlige sprintbanen kan kanskje ha noe med at løypene blir litt forskjellige med tanke på vekslesonen og muligens startfeltet.

Vanheden

Legg inn av Vanheden »

tartaglia2 skrev: tir feb 15, 2022 9:50 pm
Vanheden skrev: tir feb 15, 2022 9:41 pm
1080m med titeln 1.5 km? Och fler höjdmeter (TC 50m) jämfört med vanliga sprinten där det står dokumenterat 47 höjdmeter. Jag är i varje fall förvirrad.
Tipper det dreier seg om feiltasting når det gjelder lengde på damenes løype og at den er like lang som herrenes. Og forskjellen fra den vanlige sprintbanen kan kanskje ha noe med at løypene blir litt forskjellige med tanke på vekslesonen og muligens startfeltet.
Ja, okej, det låter rimligt. Då kan jag fortsätta vara orolig för att Maja går in i väggen när Nisk, Nep och Hennig matat på några varv...

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Vanheden skrev: tir feb 15, 2022 9:59 pm
Ja, okej, det låter rimligt. Då kan jag fortsätta vara orolig för att Maja går in i väggen när Nisk, Nep och Hennig matat på några varv...
Tror ikke det har så mye å si. Tror hun fint kan veksle 5+ sekunder bak teten på hver etappe med tanke på Sundlings form.

emin

Legg inn av emin »

Hvordan skal Valnes og Klæbo løse dette taktisk? Tror egentlig at Klæbo bør kjøre hardere enn han bruker på sine første etapper. Valnes vil nok etter hvert tape terreng mot Bolshunov og Niskanen, så Klæbo vil havne på etterskudd hvis han ikke selv prøver å få luke til Terentiev & co fra første stund.

Armando71

Legg inn av Armando71 »

emin skrev: tir feb 15, 2022 10:05 pm Hvordan skal Valnes og Klæbo løse dette taktisk? Tror egentlig at Klæbo bør kjøre hardere enn han bruker på sine første etapper. Valnes vil nok etter hvert tape terreng mot Bolshunov og Niskanen, så Klæbo vil havne på etterskudd hvis han ikke selv prøver å få luke til Terentiev & co fra første stund.
Ja. Problemet er at Terentjev er steingod i klassisk sprint, så det det kan bli vanskelig å få luke på han. Frykter at Bolsjunov får luke på Valnes allerede på andre runde, og at Klæbo må jage noen sekunder bak på sin etappe. Så forplanter dette seg inn i den siste etappen.

startelver

Legg inn av startelver »

Jeg har satt pengene mine på Russland.

Men jeg ser at Norge kan ha en mulighet, kan jo være så enkelt som at skiene glir bedre, at Valnes plutselig har funnet formen, men i disse tøffe løypene må Russland få favorittstemplet.

Team Ingebrigtsen

Legg inn av Team Ingebrigtsen »

På damesiden er spørsmålet om Russland og/eller Finland kan kjøre slutt på Dahlqvist. Den store spenningen ligger der. Kan de det, så kan Sverige havne utenfor medaljene, kan de ikke det så tar Sverige gull. Litt spennende om Sverige forsøker med et taktisk mottrekk hvor Sundling gjør det samme, altså ikke venter til siste runden, men kjører hardt fra start.
Greier ikke helt å bestemme meg, men tror at Sverige tar gull, Russland sølv og Finland bronse. 5.plass høres greit ut for oss, selv om man håper på noe mer.

På herresiden føler jeg meg trygg på gull til Norge og sølv til Russland. Bronsen? Kanskje en liten følelse av at Italia tar den.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Team Ingebrigtsen skrev: ons feb 16, 2022 5:54 am På damesiden er spørsmålet om Russland og/eller Finland kan kjøre slutt på Dahlqvist. Den store spenningen ligger der. Kan de det, så kan Sverige havne utenfor medaljene, kan de ikke det så tar Sverige gull. Litt spennende om Sverige forsøker med et taktisk mottrekk hvor Sundling gjør det samme, altså ikke venter til siste runden, men kjører hardt fra start.
Greier ikke helt å bestemme meg, men tror at Sverige tar gull, Russland sølv og Finland bronse. 5.plass høres greit ut for oss, selv om man håper på noe mer.

På herresiden føler jeg meg trygg på gull til Norge og sølv til Russland. Bronsen? Kanskje en liten følelse av at Italia tar den.
Er enig i dine vurderinger på damesiden, men hvordan du kan være trygg på norsk gull i herreklassen skjønner jeg ikke.
Det er da åpenbart at det er en fare for at Bols får luke på Valnes. Spesielt med tanke på de skiene russerne har hatt i dette mesterskapet.
Selvfølgelig kan Norge vinne det her, men trygt er det ikke. Jeg ser det som 50/50.

Forklar gjerne hvorfor du mener at Norge er trygge på gull her.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «OL»