NM i friidrett 2022, Stjørdal

Svar
janesaj

NM i friidrett 2022, Stjørdal

Legg inn av janesaj »

Årets norgesmesterskap i friidrett er på trappene, adskillig tidligere enn det har vært de de siste årene, og er i år lagt til Trøndelag og Øverlands Minde i Stjørdal, og da arrangert av Stjørdalsalliansen, 24.-26. juni. Det er jo flere spenningsmomenter med at mesterskapet går så tidlig, allerede før det er løpt noen mesterskap, og da kan jo flere utøvere kanskje møte opp i bedre form enn hvis det skulle gått i slutten av august eller starten av september. I tillegg blir det gjerne litt varmere i slutten av juni enn på normalt mesterskapstidspunkt, noe som igjen kan generere bedre resultater. Så her ligger mye til rette for et flott NM.

Stjørdal arrangerte NM for første og hittil eneste gang tilbake i 1989, da Lars Arvid Nilsen og Lisbeth Andersen tok kongepokalene. Andersen oppnådde 52.87 på 400 meter, mens Nilsen støtet 20.87 i kule. Normalt ville jeg sagt at det nok kreves bedre resultater for å bli kongepokalvinner i år, men på herresiden er både Warholm (skade) og Jakob Ingebrigtsen (høydeleir i forkant av VM) ute, så det må virkelig steppes opp fra de andre herrene her. Heldigvis har norsk friidrett blitt langt mer enn bare disse to, så det blir nok noen fine resultater uansett, selv om kvaliteten naturligvis ville blitt hevet ytterligere om de kom til start.

Det er for øvrig Grete Waitz som har flest kongepokaler (7), mens Andreas Thorkildsen og Sverre Strandli har flest på herresiden (6). Karsten Warholm har flest kongepokaler av dagens aktive utøvere, etter at han vant fem på rad fra 2015 til 2019. I 2020 og 2021 tok imidlertid Jakob Ingebrigtsen kongepokalen for herrene, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal ble fjorårets store vinner for damene. Ingebrigtsen (3:33.26 på 1500 meter) og Grøvdal (14:47.95) på 5000 meter) var fullstendig udiskutable vinnere i år, og så spørs det om det blir mer diskusjon i år når de skal deles ut.

Flest NM-gull har Jorun Nygaard med hele 39 gull mellom 1950 og 1960. Grete Waitz følger deretter med 33 gull, mens Berit Berthelsen fikk med seg 30 gull i sin karriere. Mestvinnende på herresiden er Knut Hjeltnes med 20 gull foran Geir Moen og Carl Fredrik Bunæs (begge 18). Mestvinnende av dagens utøvere er Karoline Bjerkeli Grøvdal med 16, som følges av Ezinne Okparaebo som har 14 NM-gull å slå i bordet med. Karsten Warholm og Eivind Henriksen er mestvinnende av dagens aktive herreutøvere med sine 13 NM-gull hver. Henriksen har for øvrig 12 strake gull i slegge, mens han tok sitt første gull i kule i fjor.

NRK sender for øvrig til sammen 6 timer og 30 minutter fra årets mesterskap fordelt over de tre dagene, og det de ikke sender, vil som vanlig bli streamet av arrangøren. Det er for tidlig å si noe definitivt om været (om Bislett Games beviste noe er det vel at du aldri kan være helt sikker på hva du får før dagen er der), men yr.no melder iallfall i skrivende stund oppholdsvær i helgen. Så dette ligger an til å bli en meget fin NM-helg.


Kort forhåndsomtale av hver øvelse følger:

Som alltid må disse tas med en klype salt. Det er ikke uvanlig at det forekommer endringer inntil kort tid før start, særlig blant dem som er påmeldt i flere øvelser.


Kvinner:

100 meter:
Dette har vært en ganske svak norsk øvelse i år, men ett navn på påmeldingslistene skiller seg litt ut fra de øvrige profilmessig sett, og det er Henriette Jæger. Jæger har dessverre slitt fryktelig mye med skader det siste året og har knapt nok konkurrert, men hun er fortsatt et av de største talentene vi har i norsk friidrett, og om hun stiller i NM blir det spennende å se hvilken form hun er i. Hun har 11.92 på 100 meter i år, og det er vel også den siste konkurransen hun stilte i, men jenta med 11.51 som pers fra 2020 skal ha langt mer inne enn det. Helene Rønningen har de siste årene vært den ledende sprinteren i Norge, men hun har overhodet ikke fått det til i år og har "bare" 11.75 som årsbeste. I likhet med Jæger har hun konkurrert lite og har kanskje også hatt noen skadeproblemer, men er hun noenlunde i form er hun en solid utfordrer. En annen av favorittene er Vilde Aasmo, som var et bra juniortalent "back in the day", men som har slitt litt de siste årene. I år har hun endelig fått slettet den seks år gamle persen på 100 meter og har årsbeste i Norge med 11.66. Det vil ikke være noen overraskelse om hun er den som stikker av med gullet. En "veteran" (i den grad en 28-åring kan kalles det) som har perset i år er Christine Bjelland Jensen, som har løpt på 11.69 i år og har da endelig kommet seg på 11.60-tallet. Kan fort ende opp med medalje, også hun. Junior Maren Bakke Amundsen ser også ut til å komme i bedre og bedre form, og i Veidekkelekene i helgen satte hun årsbeste til 11.80 og viser at hun er en medaljekandidat. Se heller ikke bort fra Marte Pettersen og Hanne Berit Irgens, som begge har 11.84 som pers og årsbeste, og Line Kloster er faktisk også påmeldt her, og om hun stiller kan hun kanskje finne på noe.

2021: 1. Ingvild Meinseth 12.00, 2. Marte Pettersen 12.02, 3. Christine Bjelland Jensen 12.02
Tips: 1. Henriette Jæger, 2. Vilde Aasmo, 3. Helene Rønningen
Norsk rekord: 11.10 (Ezinne Okparaebo, London 2012)


200 meter:
Også her er Henriette Jæger påmeldt, på en distanse hun ikke har løpt tidligere i år. Men hun har en pers på 23.28 fra før hun ble skadet i fjor, så om formen er der kan hun kjempe om gullet. Men på denne distansen må hun kanskje finne seg i å ikke være favoritt, skadehistorikken hennes tatt i betraktning. Elisabeth Slettum har hatt en flott sesong og perset seg til 23.32 under Bislett Games. Alderen ser ikke ut til å bite på dama som fyller 36 år om et par måneder, og som altså er bedre enn noen gang. Fjorårsvinneren kan utmerket godt kopiere den bedriften her. Line Kloster har meldt seg på også denne distansen, og hun er den norske rekordholderen med 23.11. Denne sesongen har hun 23.45 og har vist strålende form på 400 flatt og hekk, så om hun stiller er hun en gullkandidat. En annen løper som normalt ville vært helt der oppe og kjempet er Helene Rønningen, men hun har ikke vist normal form denne sesongen og har ikke bedre enn 24.59 som årsbeste. Hun har en såpass sterk pers som 23.27, som en kort periode var norsk rekord i 2018. De siste årene har hun ikke vært i nærheten av den formen, men medalje kan være mulig. Marte Pettersen imponerte under Tyrvinglekene tidligere i måneden, der hun perset seg ned til 23.80, første gang hun har løpt under 24 sekunder på distansen. Klarer hun å komme seg ned mot det nivået, kan medalje være mulig. Linn Oppegaard tok sølvet i fjor og har en pers på 23.78, mens hun i år har 23.87 som årsbeste. Kan være med i en medaljekamp. Ellers kan det være verdt å følge med Kaitesi Ertzgaard og junior Maren Bakke Amundsen, som begge gjorde under 24 sekunder innendørs i vinter (hhv. 23.90 og 23.98). Amundsen har en bronsemedalje å forsvare fra i fjor - om de fleste av de nevnte påmeldte stiller kan det bli tøft å gjenta, men man skal aldri si aldri.

2021: 1. Elisabeth Slettum 23.71, 2. Linn Oppegaard 24.25, 3. Maren Bakke Amundsen 24.32
Tips: 1. Elisabeth Slettum, 2. Line Kloster, 3. Henriette Jæger
Norsk rekord: 23.11 (Line Kloster, La Chaux-de-Fonds 2021)


400 meter:
Soleklar favoritt her om hun stiller er Amalie Iuel, som har den norske rekorden på 51.64, og selv om hun ikke har løpt denne distansen i år, viste hun god form på langhekken under Bislett Games. I gode forhold kan 51-tallet være mulig også her. Iuel har nok ingen som kan utfordre henne om gullet denne gangen uten Line Kloster på start, men det kan jo være et par løpere som kan pushe litt om de har dagen. En av dem er Lakeri Ertzgaard, som tidligere i måneden løp på 52.74 i Sollentuna GP og perset da med godt over sekundet. Ungjenta tok endelig det steget vi ventet litt på i fjor, men som da aldri kom, og det blir spennende å se om hun har enda mer inne i et bedre felt enn det hun var i i Sverige. En annen 52-løper på sitt beste er Linn Oppegaard, som perset til 52.84 under NM i fjor. I år har hun ikke løpt denne distansen, men har vist brukbar form på både 200 og 300 meter og skal møte opp til NM i bra slag. Ellers spennende at Hedda Hynne faktisk har meldt seg på her for litt fartstrening. 800-spesialisten har ikke løpt denne distansen siden 2018 (til tross for at det var på 400 meter karrieren på mange måter startet), men har en brukbar pers på 53.24. Kommer hun ned mot den er medalje mulig. Disse er de største favorittene, men det kan bli artig å følge ungjentene Line Safaa Al-Saiddi (06-modell som reiser til U18-EM etter dette) og enda yngre Hannah Rebekah Murai-Ubby (07), som nok ikke kommer til å ta medalje i år, men som kanskje kan greie å perse ytterligere i et slikt felt.

2021: 1. Amalie Iuel 52.67, 2. Linn Oppegaard 52.84, 3. Line Kloster 53.41
Tips: 1. Amalie Iuel, 2. Lakeri Ertzgaard, 3. Linn Oppegaard
Norsk rekord: 51.64 (Amalie Iuel, Zürich 2021)


800 meter:
Favoritt som vanlig i et NM på denne distansen er Hedda Hynne, som til tross for at hun fortsatt strever med å finne 2020-formen (da hun satte den norske rekorden med sterke 1:58.10) fortsatt er den klart beste løperen på distansen i Norge. Hun satte årsbeste til 2:00.90 under Bislett Games, og kanskje kommer formen litt sigende. Fjorårets sølvvinner Ingeborg Østgård blir nok farlig også i år. Den svært spurtsterke junioren viste kanonform under Bislett Games på 1500 meter, og blir det satt fart (fortrinnnsvis da av Hynne) kan persen 2:03.30 fra fjorårets NM fort stå for fall. Den som rundet av pallen i fjor var Amanda Grefstad Frøynes, som har 2:04.35 og den nest beste tiden i feltet i år og har ikke vært langt unna persen sin i år. Har hun dagen og det blir satt fart, kan hun kanskje tukte persen 2:03.92 og ta medalje i samme slengen. Vil si at disse tre er de største favorittene også i år, men det finnes spennende utøvere bak der. Malin Ingeborg Nyfors har for eksempel perset seg ned hele to sekunder i år til 2:05.66 og er en mulig medaljeutfordrer med det, særlig dersom hun har enda mer inne. I tillegg har vi med Pernille Karlsen Antonsen som har pers på 2:05.58 og som har 2:06 i år og kan bli farlig, det samme med Anne Gine Løvnes, gjennombruddsjenta som er junior og har gjort 2:06.98 og skal til U20-VM senere i år. En annen fantastisk spennende junior er Malin Hoelsveen, som er 05-modell og har dermed enda to år igjen som junior etter dette. Hun har gjort 2:07.35 i år, men har ikke vært nevneverdig truet i løpene hun har gjort og har nok adskillig mer inne. Persen 2:06.26 fra i fjor kan fort ryke om hun har dagen og det blir satt nok fart. Kan også være verdt å følge med på ungjenter som Sara Busic og Eilén Brenne, men de kommer sannsynligvis ikke til å være i den ypperste medaljestriden.

2021: 1. Hedda Hynne 2:02.04, 2. Ingeborg Østgård 2:03.30, 3. Amanda Grefstad Frøynes 2:05.92
Tips: 1. Hedda Hynne, 2. Ingeborg Østgård, 3. Amanda Grefstad Frøynes
Norsk rekord: 1:58.10 (Hedda Hynne, Bellinzona 2020)


1500 meter:
Dama med best pers og sannsynligvis best fysisk kapasitet i feltet er Amalie Sæten, som gjorde 4:09.80 i Sollentuna og var bare sekundet bak persen sin der. Hun kan bli nødt til å sette fart, siden det finnes en meget spurtsterk junior på plass. Da snakker vi naturligvis om fjorårets U20-europamester på distansen Ingeborg Østgård, som overbeviste i Bislett Games da hun gjorde 4:09.91 (halvsekundet unna den norske juniorrekorden) og tok hjem seieren til tross for litt stive bein. Hun fikk virkelig vist hvilken vinnerskalle som bor i henne der. Kan bli vrien å slå her, selv om Sæten kanskje kan greie det på en optimal dag hvor hun greier å løpe raskt nok til å kvitte seg med Østgård underveis. En annen meget spennende påmelding er Hedda Hynne, som hvis hun stiller her gjør sin første 1500 meter siden 2013(!), da hun løp på 4:33 i sitt eneste registrerte løp på distansen. Hun er selvfølgelig adskillig sterkere nå, men det er jo et spørsmål om hvorvidt hun holder hele veien, da dette er en distanse hun ikke er vant til. Men er hun med til spurten blir hun naturligvis veldig farlig. Av de andre kan det være verdt å følge med på Sætens treningsvenninne Malin Edland, det tidligere supertalentet som har perset til 4:17.05 og som det kan bli interessant å se om har enda mer inne på en optimal dag. Den spennende junioren Ina Halle Haugen slet litt innledningsvis i sesongen, men 9:14 på 3000 meter i København tyder kanskje på at formen er på vei, og det er jo viktig med U20-VM halvannen måned unna. 1500-persen 4:16.82 kan kanskje leve farlig om hun har en god dag her. I tillegg er supertalentet Malin Hoelsveen med også her, og jakter stadig sitt første sub 4:20-løp etter at det gikk akkurat på feil side under Bislett Games. Det er mulig at hun kan perse med noen sekunder om hun virkelig har dagen. I tillegg skal vi se opp for den rutinerte og brukbart spurtsterke Sigrid Jervell Våg, samt unge Selma Løchen Engdahl som kom seg under 4:20 under Bislett Games. I tillegg har man med flere løpere som har vært rett over 4:20 med Kristine Lande Dommersnes, Sara Busic, Anne Gine Løvnes og Christina Maria Toogood, og så er jeg spent på om de purunge stortalentene Wilma Bekkemoen Torbiörnsson (07, 4:26 som pers fra i år) og Malin Søtorp Solberg (06, 4:27 i år) kan komme seg ytterligere ned på 4:20-tallet.

2021: 1. Ingeborg Østgård 4:12.60, 2. Amalie Sæten 4:15.38, 3. Trine Mjåland 4:15.95
Tips: 1. Ingeborg Østgård, 2. Amalie Sæten, 3. Hedda Hynne
Norsk rekord: 4:00.55 (Grete Waitz, Praha 1978)


5000 meter:
Dessverre ingen Karoline Bjerkeli Grøvdal til start i år, da hun nok prioriterer å forberede seg til VM om bare noen uker (blir jo litt spesielt når NM kommer så tett på hovedmålet for en langdistanseløper). Raskeste tid bortsett fra Grøvdal i år har Maria Sagnes Wågan på 16:08.22, og dama med den meget spesielle løpestilen blir også en av favorittene her. En som kan utfordre er Ine Bakken, som har sekundet dårligere og som også har løpt godt på den doble distansen og tydeligvis er i form. Den spurtsterke Sigrid Jervell Våg har ikke de sterkeste tidene i år, men har en pers på rett under 16 minutter og kan fort ha toppet formen til dette. Rutinerte Vienna Søyland Dahle kommer som regel snikende til NM, og i fjor satte hun til og med pers under mesterskapet (16:04). I år har hun "bare" 16:29, men vi skal ikke bli overrasket om hun blander seg helt oppi der. Kristine Lande Dommersnes, som er en relativt sterk 1500-meterløper og som bør ha bra med fart i beina på slutten, har pers og årsbeste på 16:21. Hanne Mjøen Maridal (16:31 i år), Kristine Meinert Rød (16:34), Adele Henriksen og rutinerte Runa Skrove Falch kan muligens også hevde seg bra, og så blir det interessant å se hva junior Anna Marie Nordengen Sirevåg kan få til i dette selskapet.

2021: 1. Karoline Bjerkeli Grøvdal 14:47.95, 2. Ida Meli Narbuvoll 15:54.42, 3. Vienna Søyland Dahle 16:04.48
Tips: 1. Sigrid Jervell Våg, 2. Maria Sagnes Wågan, 3. Ine Bakken
Norsk rekord: 14:37.33 (Ingrid Kristiansen, Stockholm 1986)


10000 meter:
Mange av de samme utøverne er fort i toppen her. Ine Bakken har årsbeste i Norge med 33:24.73 og får kanskje gjelde som en ørliten favoritt, som den som nyligst har vist form på distansen. Men også løpere med pers rett i trakten av det, som Maria Sagnes Wågan, Vienna Søyland Dahle, Hanne Mjøen Maridal og Runa Skrove Falch, kan også bli farlige. Vi skal heller ikke glemme bort unge Adele Henriksen, som til tross for at hun bare er førsteårssenior har stort fokus på de lengste distansene og kan fort ha mer inne enn hun har vist. Også en annen ung løper, Kristine Meinert Rød, er en interessant start. Hun har ikke registrert noen resultater tidligere sesonger og er tydeligvis ny i banefriidretten. Hun gjør sin første 10000 meter her, og har 16:34 som pers på 5000, så hun kan være god for en brukbar tid.

2021: 1. Ida Meli Narbuvoll 33:08.42, 2. Mathilde Theisen 33:50.18, 3. Ine Bakken 33:56.19
Tips: 1. Ine Bakken, 2. Maria Sagnes Wågan, 3. Vienna Søyland Dahle
Norsk rekord: 30:13.74 (Ingrid Kristiansen, Bislett 1986)


100 meter hekk:
Skyhøy favoritt her er fjorårsvinner Andrea Rooth, som tross at hun ikke riktig har funnet sitt høyeste nivå i år fortsatt er den klart beste i feltet. Hun har en såpass sterk pers som 13.11, mens 13.43 er årsbeste, og den er det gode muligheter til å pusse på om det blir gode forhold. Hun jager også EM-plass på distansen, og en god tid her kan absolutt hjelpe på. Marlen Aakre og Ingrid Pernille Rismark tok sølv og bronse i fjor, og de har helt likt årsbeste (13.85), som også er delt tredje best i feltet, så det er ikke utenkelig at det blir de samme tre medaljevinnerne i år som i fjor. Men vi skal heller ikke se bort fra mangekjemper Elise Hoel Ulseth, USA-studenten som har vært nede på 13.65 i år, men som er relativt ustabil og som kommer rett fra en lang collegesesong. Elea Jørstad Bock har også så vidt vært under 14.00 i år med 13.98, mens det også blir interessant å følge Lovise Skarbøvik Andresen, Kajsa Rooth og Josefina Biernacki, som samtlige jager U20-VM-kravet 13.97 og har vært rett over 14.00 i år. I tillegg har Agathe Holtan Wathne og Magdeli Støten vært 13-løpere på sitt beste, men det virker vel ikke som de riktig har den formen inne så langt i år. Ellers har man også den brukbart interessante mangekjemperen Lisa Wilker påmeldt her.

2021: 1. Andrea Rooth 13.40, 2. Marlen Aakre 13.83, 3. Ingrid Pernille Rismark 13.88
Tips: 1. Andrea Rooth, 2. Elise Hoel Ulseth, 3. Marlen Aakre
Norsk rekord: 12.72 (Isabelle Pedersen, London 2018)


400 meter hekk:
I fjor stilte ingen av våre to topper i denne øvelsen, men i år er de iallfall påmeldt. Amalie Iuel tok "tilbake" toppen av den norske årsbestelista da hun løp på finfine 54.91 i Bislett Games og ble nummer fire der, noe som etter en tung sesongdebut i forkant var en betryggende formbekreftelse bare noen uker før VM starter. Hun blir en liten favoritt, men Line Kloster har vært i god form denne sesongen og kan utfordre. Hun har perset seg ned til 54.99 og kan kanskje ha en mulighet på den norske rekorden til Iuel på en optimal dag. Imidlertid ble det tungt i Bislett Games, der hun var over sekundet bak persen sin. Men har hun en bedre dag her er det mulig å ta gullet. Bronsekampen (dersom begge de to favorittene stiller) står kanskje mellom Nora Kollerød Wold og Marlen Aakre, og det er potensielt også en viktig kamp, siden de to er jevne på rankingen og kjemper om å bli tredje norske kvinne på start på distansen i EM. Begge har nok bedre tider inne enn årsbesteresultatene 57.41 (Wold) og 57.49 (Aakre), og 56-tallet skal ikke utelukkes for de to om forholdene ligger til rette for det. Så skal vi heller ikke se bort fra Andrea Rooth i den kampen, selv om langhekkformen hennes har vært et stykke unna optimalt så langt denne sesongen. Men hun har en pers på 56.95, så om fjorårets U20-europamester på nettopp denne distansen treffer bra kan hun absolutt blande seg inn. Ellers har vi også med U20-VM-klare Marin Stray Gautadottir samt Ingrid Pernille Rismark som jakter tider under minuttet.

2021: 1. Nora Kollerød Wold 56.98, 2. Marlen Aakre 57.47, 3. Andrea Rooth 59.17
Tips: 1. Amalie Iuel, 2. Line Kloster, 3. Nora Kollerød Wold
Norsk rekord: 54.72 (Amalie Iuel, Doha 2019)


3000 meter hinder:
Dette er en øvelse uten de store stjernene, men som er jevn og spennende på papiret. Sigrid Alvik gjorde 10:22.92 under Världsungdomsspelen i Göteborg og ble da klar for U20-VM, og hun har også norsk årsbeste med den tiden. Hun har ikke vist riktig den utviklingen vi kanskje hadde håpet på de siste par årene, men det virker som formen er på vei, så kanskje kan persen 10:20.97 ryke her. En som stadig jager U20-VM-kravet er fjorårskometen Thea Charlotte Knutsen, som dessverre fikk en litt tung start på sesongen i Belgia, der hun kun gjorde 10:46, som er 26 sekunder bak persen hun satte i NM i fjor. Knutsen har enda ett år igjen som junior etter dette, så dårlig tid har hun ikke, men hun håper nok på en stor formbedring her. Får hun det, kan hun kanskje utfordre om gullet. En annen spennende start er Anna Marie Nordengen Sirevåg, som er jevngammel med Knutsen og som har perset seg ned hele 13 sekunder på 3000 flatt i år. Greier hun å overføre det til hinder, der hun har pers på 10:31, kan også hun være med i gullkampen. I tillegg skal vi følge med på Vilde Våge Henriksen, som har den beste persen i feltet på 10:13, men som ikke har bedre årsbeste enn 10:40. Men skal absolutt ikke utelukkes. Vi har også med fjorårets bronsevinner Kristin Svendby Otervik, som også deltok i U23-EM i fjor og som har pers på 10:20. Så hun kan også være med helt der oppe. En som kanskje heller ikke helt skal glemmes er Sara Aarsvoll Svarstad, som har pers på 10:21, men som ikke har gjort noen løp på denne distansen siden 2020. Dog har hun 6:47 på 2000 meter hinder, så med stigende form kan hun være en outsider. Ganske vanskelig øvelse å tippe utfallet av på forhånd, med såpass mange på papiret jevngode utøvere. Kanskje de iallfall kan klare å presse hverandre til gode tider.

2021: 1. Ingeborg Løvnes 10:15.34, 2. Thea Charlotte Knutsen 10:20.76, 3. Kristin Svendby Otervik 10:29.95
Tips: 1. Sigrid Alvik, 2. Anna Marie Nordengen Sirevåg, 3. Vilde Våge Henriksen
Norsk rekord: 9:13.35 (Karoline Bjerkeli Grøvdal, Sandnes 2017)


Høyde:
Ingen kvalitetsmessig stor øvelse, dette heller, men vi har en ganske spennende påmelding i tidligere EM-sølvvinner Tonje Angelsen, som har gjort comeback etter barnefødsel i år og hoppet 1.75 i sesongdebuten. Forhåpentligvis har hun enda mer inne allerede nå, slik at vi i det minste kan få noen over 1.80 i år. Ellers har man alltids lovende Hedvig Kallåk, som ikke har klart å ta de stegene en kanskje kunne forventet etter at hun hoppet 1.67 allerede som 13-åring innendørs i 2018. Hun har tatt små steg med jevne mellomrom og har nå 1.78 som pers, hvilket hun hoppet både utendørs i fjor og innendørs i år. Kanskje kan 1.80 omsider komme her på en optimal dag. U20-VM-kravet er for øvrig 1.81. Madelen Haaheim Sveinungsen perset til 1.79 og deltok i U20-EM i fjor, men i år har hun dessverre ikke klart å komme høyere enn 1.73. Så får vi se om hun greier å forbedre seg og kanskje ta medalje her. En annen interessant påmelding er Henriette Jæger, vårt store mangekamptalent som jo har vært skadet det siste året, men er tilbake i konkurranse nå. Høyde har hun ikke hoppet denne sesongen, men hun har en pers på 1.76 (satt innendørs, har 1.75 utendørs) som det ikke er fullstendig utenkelig at man kan ta medalje på i et NM nå om dagen. Gullet gikk tross alt på svake 1.74 i fjor. Det gullet tok for øvrig Caroline Fleischer, men hun har kun hoppet 1.70 i år og må nok tross alt forbedre seg om det skal gjentas i år. En annen mangekjemper som i tillegg til Jæger er påmeldt her er Elise Hoel Ulseth, som har hoppet 1.74 i år og er en medaljekandidat. 1.74 har også hjemmehopperen Thea Leirfall Bremset (som representerer Stjørdal Friidrettsklubb) hoppet i år, og medalje er ikke utenkelig på hjemmebane. Ellers skal vi ikke se helt bort fra Malin Støyva som har 1.75 som pers (men bare 1.67 i år).

2021: 1. Caroline Fleischer 1.74, 2. Madelen Haaheim Sveinungsen 1.71, 3. Hedvig Kallåk 1.71
Tips: 1. Tonje Angelsen, 2. Hedvig Kallåk, 3. Madelen Haaheim Sveinungsen
Norsk rekord: 2.01 (Hanne Haugland, Zürich 1997)


Lengde:
I denne øvelsen har vi faktisk hatt en utøver helt oppe på 6.37 (hvilket er bra i norsk sammenheng de siste årene, selv om det er et stykke igjen internasjonalt) i år i Elise Hoel Ulseth, som gjorde dette i et stevne i USA der hun studerer til vanlig. Dette er ikke noe hun har greid å følge opp senere, men hun blir nok likevel knepen favoritt om hun stiller. En som kan utfordre er fjorårsvinner og Stjørdal-utøver Thale Leirfall Bremset, som har 6.15 som pers og som hoppet 6.00 da hun vant i fjor. Imidlertid har hun ikke hoppet utendørs i år, så hun er nok litt spent på formen, selv om hun hoppet 6.13 innendørs i vinter. Vi har også ytterligere en utøver som har vært over 6 meter tidligere i Live Haugstad Hilton, og om hun greier det her er det absolutt muligheter for å kjempe om medalje. Mangekjampjunior Lisa Wilker har også en brukbar pers på 5.95. Se også opp for Selma Ims, 05-modellen som hoppet 5.98 innendørs i vinter og viste grei form med 5.77 under Världsungdomsspelen. Andre som muligens kan gjøre det bra er Kaja Carlsen-Brown, Vilde Marstein, Malene Kollberg, Jamila Isman, Miranda Lauvstad, Mia Popovic Evensen, fjorårets bronsevinner Kornelia Roppen og Thea Leirfall Bremset.

2021: 1. Thale Leirfall Bremset 6.00, 2. Lisa Wilker 5.82, 3. Kornelia Roppen 5.67
Tips: 1. Elise Hoel Ulseth, 2. Thale Leirfall Bremset, 3. Lisa Wilker
Norsk rekord: 6.68 (Margrethe Renstrøm, Barcelona 2010)


Tresteg:
Førsteårssenior Hedda Kronstrand Kvalvåg har de siste par årene vært Norges beste tresteghopper og har den beste persen på 13.33. Men hun har ikke vært helt opp mot persen sin i år og står med 12.98 som årsbeste (dog 13.15 innendørs i vinter). Hun kan presses hardt av Rachel Ombeni, som bare er året eldre og som har gjort fine fremskritt i år. Hun har pers og årsbeste på 13.00 og kan utmerket godt tenkes å stikke av med gullet. Holder Kvalvåg som en liten favoritt siden hun har den beste kapasiteten, men det blir nok jevnt. Bronsekampen står nok mellom Elise Sanden Søvik som har 12.44 i år, samt junior Mathilde Sofie Klokseth som har gjort 12.37. Ingen andre påmeldte har vært over 12 meter i år, selv om Kaja Kleppe Salemonsen har vært nær med 11.93.

2021: 1. Hedda Kronstrand Kvalvåg 12.91, 2. Rachel Ombeni 12.64, 3. Elise Sanden Søvik 12.23
Tips: 1. Hedda Kronstrand Kvalvåg, 2. Rachel Ombeni, 3. Elise Sanden Søvik
Norsk rekord: 13.83 (Lene Espegren, Pula 1999)


Stav:
Alt annet enn et gull til Lene Retzius her vil vel være tidenes bombe. Retzius har som vi vet i år forbedret sin egen norske rekord til råsterke 4.70, som er et meget sterkt resultat selv etter internasjonal standard og som er identisk med det knalltøffe VM-kravet (selv om hun grunnet coronaregler ikke får deltatt i selve mesterskapet, som er fryktelig synd). Dersom hun ikke skal ta gullet må hun nok rive seg ut på en eventuelt for optimistisk åpningshøyde, da hun sannsynligvis kommer til å dra igang sin konkurranse når de andre er ferdig. Om noen andre skal komme seg over 4 meter må det nok være Kitty Friele Faye, som fikk et markant løft i fjorårssesongen og perset til 4.00 da. I år har hun forbedret seg med én centimeter til 4.01, og et resultat rundt persen er vel et greit mål her. Det som muligens er den største bronsefavoritten er bare 15 år gammel - stortalentet Embla Njerve (født 07) har nemlig greid å ta enda et steg i år og perset seg til for alderen finfine 3.61 under Världsungdomsspelen i Göteborg. Spennende å se om hun kan forbedre seg enda litt her. 3.61 er for øvrig én centimeter over det nettopp Retzius gjorde som 15-åring. Familien Guttormsen har jo allerede to fantastiske stavhoppere på herresiden i Sondre og Simen som begge holder høyt internasjonalt nivå, og nå begynner også lillesøster Sara Guttormsen (født 05) for alvor å røre på seg. Hun perset nylig til 3.55, også det i Världsungdomsspelen, og vi kan kanskje få en ny Guttormsen med NM-medalje her om hun får klaff. Ellers er også sisteårsjunior Agnes Elisabeth Morud (3.50 i år, samme resultat som hun tok bronse med i fjor) en medaljekandidat, og vi har også en spennende påmelding i Birgitte Kjuus, som var bra på gang for noen år siden og hoppet 3.95 som junior, men som ikke har vært med i stevner på tre år før denne sesongen. I år har hun 3.20 som årsbeste, så hun har nok et stykke igjen til der hun var. Vi kan også nevne siste på påmeldingslisten Tiril Malm Sunde som har 3.50 som pers.

2021: 1. Lene Retzius 4.25, 2. Kitty Friele Faye 4.00, 3. Agnes Elisabeth Morud 3.50
Tips: 1. Lene Retzius, 2. Kitty Friele Faye, 3. Embla Njerve
Norsk rekord: 4.52 (Lene Retzius, Grosseto 2022)


Kule:
En laber øvelse kvalitetsmessig sett i Norge, men i år kan vi kanskje ha et bittelite håp om at gullvinneren ser 15 meter. Mona Ekroll Jaidi er nemlig påmeldt, og hennes pers og årsbeste er 15.09, som den USA-baserte utøveren fikk opp i et stevne i Alabama tidligere i år. Hun har vært godt over 14 meter i alle sine konkurranser i år, så ingen tvil om at hun er favoritt. Hennes nærmeste utfordrer blir sannsynligvis diskosspesialist Lotta Flatum, som har 14.28 i år, og diskosresultatene hennes tyder på at hun er sterkere enn noen gang og at hun kanskje kan utfordre persen 14.35 som hun satte innendørs i 2020. Også Flatums diskoskollega Elisabeth Thon Rosvold er påmeldt og er en medaljekandidat med sin årsbeste 13.49. Hun har pers på 13.59, satt innendørs for to år siden. Bittelitt bedre årsbeste har Birthe Franck-Petersen - nok en USA-student til vanlig - på 13.54. Fjorårets norske mester, unge Hanna Emilie Hjeltnes (også junior neste år), skal nok få slite med å ta medalje i år, selv om det er mulig. Hennes årsbeste er 13.21, noen centimeter bak pers. Mariell Hetleseter Morken som tok sølv i fjor er også en mulig medaljekandidat med sin årsbeste 13.07, og så blir det spennende å følge Henriette Jæger om hun stiller her (dette er den siste øvelsen hun er påmeldt). Hun har årsbeste på 12.41, mens persen er 12.94, så medalje kan kanskje bli i tøffeste laget, men man skal aldri si aldri om det plutselig sitter for en så ung og talentfull utøver.

2021: 1. Hanna Emilie Hjeltnes 13.46, 2. Mariell Hetleseter Morken 13.10, 3. Emelia Tveitå 12.30
Tips: 1. Mona Ekroll Jaidi, 2. Lotta Flatum, 3. Birthe Franck-Petersen
Norsk rekord: 17.11 (Katarina Sederholm Hoff, Tavastkyro 1998)


Diskos:
Soleklar favoritt er Lotta Flatum, som har perset stort til 56.53 i år og har ellers vært stabil på lengder rett under det. Med optimale diskosforhold og solid dagsform kan hun kanskje gjøre enda en pers her. Nest lengst har Solveig Fredriksen vært med 52.43, som også er pers for henne med en meter. Hun tok bronse i fjor, og en medalje er definitivt mulig også i år. En som også er en klar medaljefavoritt er Elisabeth Thon Rosvold, som til tross for at hun ikke helt har klart å følge den jevngamle venninnen Flatums utvikling har gjort 50.79 i år, som er tredje best av de påmeldte og snaue to meter bak pers. Berit Stunes Isene og Emelia Tveitå har perser langt opp på 40-tallet og kan true medaljene på en god dag, og det kan kanskje også evigunge Else Lundestad Bakkelid, som i en alder av 45 år (fyller 46 senere i år) er still going strong. Hun tok sølv i fjor. I tillegg kan junior Hanna Emilie Hjeltnes nevnes - hun perset nylig til 45.12 og er i form.

2021: 1. Lotta Flatum 50.86, 2. Else Lundestad Bakkelid 45.42, 3. Solveig Fredriksen 44.37
Tips: 1. Lotta Flatum, 2. Solveig Fredriksen, 3. Elisabeth Thon Rosvold
Norsk rekord: 69.68 (Mette Bergmann, Florø 1995)


Slegge:
Her er det iallfall ingen tvil om favoritt. Beatrice Nedberge Llano har forbedret sin norske rekord til 72.10 i år og virker endelig til å være på rett vei igjen etter et par litt tyngre sesonger. Hun er per nå kvalifisert til VM via ranking, men å gjøre et bra resultat her for å sikre det helt er viktig, og da aller helst ta VM-kravet som bare er 40 centimeter lenger enn hennes norske rekord. Sølvkampen står muligens mellom Mona Ekroll Jaidi og Sarah Mikkelsen, som har hhv. 60.45 og 58.90 i år, og begge sikter nok på å komme seg over 60 meter her (Mikkelsen i så fall for første gang i karrieren). Bak der har man iallfall et par juniorer som med fullklaff kan ta U20-VM-kravet på 57.50 i Tiril Lappegård og Ruth-Margrethe Austad Nilsen, som begge har vært godt over 50 meter i år (54.74 og 53.74). Også fjorårets sølvvinner Oda Myklebust og bronsevinner Solveig Fredriksen er nok interesserte i en medaljekamp, og vi har også Aurora Fremnesvik (nok en junior), Mari Hytten Skyvang (også junior), Helle Henriksen Hvidsten og Birthe Franck-Petersen som har vært over 50 meter i år og kanskje kan greie fremskutte plasseringer.

2021: 1. Beatrice Nedberge Llano 65.28, 2. Oda Myklebust 55.66, 3. Solveig Fredriksen 54.75
Tips: 1. Beatrice Nedberge Llano, 2. Mona Ekroll Jaidi, 3. Sarah Mikkelsen
Norsk rekord: 71.43 (Beatrice Nedberge Llano, Tempe 2019)


Spyd:
Lengst i Norge i år er Kaja Mørch Pettersen, en meget talentfull utøver som har slitt mye med skader i karrieren så langt, men som har et stort potensial. Hun har kastet 58.44 og kan kanskje ha 60 meter inne på en optimal dag. Hun skal utfordres i første rekke av Norges alt i alt klart beste spydkaster de siste årene, Sigrid Borge, som dessverre også har fått mye ødelagt av skader. Hun har en årsbeste på 55.26, men har selvfølgelig mye mer inne om hun får ting til å stemme, pers på 63.28 som hun har. Mona Ekroll Jaidi er påmeldt i sin tredje kastøvelse for helgen, og hun er også en stor medaljekandidat her. Hun har 55.25 som årsbeste. Også Maria Børstad Jensen (51.64) og mangekjemper Elise Hoel Ulseth (50.29) har vært over 50 meter i år, og Emilie Ingerø og Mali Ingeborg Vollan Marstad har potensial til å kunne gjøre det. I tillegg er det interessant å følge Ellevine Kathleen Svensen Skare, som har 53.44 med juniorspydet i år og er blant favorittene i U18-EM neste helg igjen. På en god dag kan hun kanskje komme seg opp mot 50 meter med seniorspydet også.

2021: 1. Kaja Mørch Pettersen 54.14, 2. Sigrid Borge 52.88, 3. Emilie Ingerø 51.91
Tips: 1. Kaja Mørch Pettersen, 2. Sigrid Borge, 3. Mona Ekroll Jaidi
Norsk rekord: 69.48 (Trine Hattestad, Bislett 2000)


5000 meter kappgang:
Distanse økt fra 3000 meter som det har vært tidligere, og nå da opp til 5000 som matcher herrenes lengde. Kan bli en jevn affære mellom de tre beste. Fride Møller Flatin virker å ha tatt et steg i år og har gått distansen på 24:11.05, pers med over minuttet. Tror likevel junior Maren Karlsen Bekkestad, som ikke har gått distansen i år (har kun en passeringstid underveis på 10000 meter), er en liten favoritt. Hun har 24:03 som pers, men har kanskje forbedret seg noe i år, og har kvalifisert seg lett til U20-VM på 10000 meter gang. Så er også de siste årenes norgesmester Siri Gamst Glittenberg med i diskusjonen. Hun har dog hatt svakere tider enn i fjor, og på 5000 meter har hun gått minuttet saktere enn Flatin i år. Så ikke sikkert hun er i stand til å forsvare tittelen i år, selv om jeg skal være forsiktig med å uttale meg bastant på en øvelse jeg egentlig har liten til ingen peiling på. Kan være formen er stilt inn til NM. Pers på 5 km er iallfall 24:09.

2021 (3000m): 1. Siri Gamst Glittenberg 13:41.76, 2. Maren Karlsen Bekkestad 13:45.26, 3. Fride Møller Flatin 14:15.32
Tips: 1. Maren Karlsen Bekkestad, 2. Fride Møller Flatin, 3. Siri Gamst Glittenberg
Norsk rekord: 20:37.83 (Kjersti Tysse Plätzer, Førde 2001)



Menn:


100 meter:
Regjerende mester Even Meinseth har soleklar norsk årsbeste på ny pers 10.29, satt i Sollentuna forrige helg igjen, og dersom han er skadefri (fikk en kjenning på oppvarming til 100 meter på Bislett) er han favoritt. Også en farlig mann er Salum Kashafali, som varmet opp til NM med å vinne paraklassen på Bislett i ikke optimale forhold på 10.57. Han har mer inne. En spennende start er unge Jacob Vaula, som har tatt fine steg i år og perset seg ned til 10.46, som han gjorde på Bislett. Tror kanskje han kan ha enda mer inne på en optimal dag. Jonathan Quarcoo har - nok en gang - slitt med skader i år og har foreløpig ikke konkurrert. Han er dog påmeldt her, og da skal han regnes med i en medaljekamp. Spørsmålet er om formen er god nok. I fjor gjorde han iallfall 10.35 på sitt beste. Mathias Hove Johansen har mye potensial, men har vel slitt litt med akselerasjonsfasen på denne distansen i år og har nok enda bedre muligheter på 200 meter. Men med en årsbeste på 10.55 skal han jo ikke regnes bort i dette selskapet. Ellers har Edem Agbo (10.65), den fremadstormende junioren Jørgen Evensen Lund (10.67) og Sondre Faugstad Amundsen (10.69) vært på 10.6-tallet i år, og andre som kan utmerke seg er Daniel Alejandro Johnsen, Per Tinius Fremstad-Waldron, Gjert Høie Sjursen, Muhammed Jatta, Kenny Emi Tijani-Ajayi og vår fremste U18-utøver på distansen i år Valentin Jensen, blant flere.

2021: 1. Even Meinseth 10.43, 2. Jonathan Quarcoo 10.47, 3. Salum Kashafali 10.49
Tips: 1. Even Meinseth, 2. Jacob Vaula, 3. Salum Kashafali
Norsk rekord: 9.99 (Jaysuma Saidy Ndure, Lausanne 2011)


200 meter:
Soleklar norgesener i år på denne distansen er Mathias Hove Johansen, som er den eneste som har vært under 21 sekunder med 20.84. Han har også enda mer inne på en perfekt dag, siden han har pers på 20.68. Han ligger for øyeblikket an til EM-plass på distansen og er på jakt etter enda et bra resultat her for å forbedre rankingen ytterligere. Han kan bli utfordret av skadeforfulgte Jonathan Quarcoo, som er regjerende mester og den med den klart beste persen (20.39). Han ser dog ut til å ha vært skadet også i år og har ikke konkurrert denne sesongen før NM, så det er langt ifra sikkert at han kommer til start. Gjør han det, blir det spennende å se hva han er god for. En som ikke har fått ut det han er god for i utendørssesongen så langt er lovende Andreas Haara Bakketun, som har pers på 21.20 og har nok ambisjoner om å komme nærmere 21-grensen i år, men har "bare" 21.37 så langt i år. Med det er han nummer tre på årets norgesstatistikk, også bak junior Jørgen Evensen Lund, som virkelig har kommet som et skudd i år. Han har løpt seg ned nesten ett helt sekund på 200, og da er spørsmålet om det finnes enda mer på en god dag. Han er allerede kvalifisert for U20-VM. Det er også Kenny Emi Tijani-Ajayi, som "endelig" klarte kravet under Bislett Games (21.39), etter at han også var under det i fjor. Han kan også utmerket godt ha mer inne om han har dagen. En annen spennende utøver er førsteårssenior Herman Ellingsen, som ikke har fått det helt til denne sesongen. Persen hans er 21.20 (i likhet med Bakketun), mens i år har han bare løpt på 21.47. Om han stiller (er også påmeldt begge hekkedistansene) bør han ha muligheter til å gjøre det bedre enn det, iallfall. Også Andreas Ofstad Kulseng har løpt under 21.50 i år med 21.43 og kan ta medalje med flyt. Det kan også Jacob Vaula, som har gjort store fremskritt på 100 meter, og som er en outsider også på 200 med 21.55 som pers og årsbeste. I tillegg kan man holde et øye med Filip Bøe, som ikke har løpt utendørs i år, men som har en pers på 21.38, samt supertalentet Bastian Elnan Aurstad (som blir enda farligere på den fulle runden, med og uten hekker), Fredrik Øvereng (samme som Aurstad, men kun på flatt), Jonas Berggård Skåden, Even Pettersen, Muhammed Jatta og Sondre Gjesdal.

2021: 1. Jonathan Quarcoo 20.87, 2. Mathias Hove Johansen 21.04, 3. Håvard Bentdal Ingvaldsen 21.42
Tips: 1. Mathias Hove Johansen, 2. Jonathan Quarcoo, 3. Andreas Haara Bakketun
Norsk rekord: 19.89 (Jaysuma Saidy Ndure, Stuttgart 2007)


400 meter:
Her har vi en relativt klar favoritt i stortalentet Håvard Bentdal Ingvaldsen, som hadde et så gigantisk løft i fjor og perset da til 45.94. I sin sesongdebut på distansen på Bislett fikk han "bare" opp 46.60, men det får kalles OK, og vi vet jo at han har betraktelig mer inne med klaff. Han ligger ikke veldig langt bak grensen på VM-rankingen, så det er absolutt mye å løpe for. Bak Ingvaldsen har vi for eksempel en Andreas Haara Bakketun, som heller ikke på denne distansen har prestert opp mot det han kan denne sesongen. Men med 46.50 som pers er han naturligvis en stor medaljekandidat om han får det til, selv om han er fryktelig ustabil og det kan bli hva som helst. En stor medaljekandidat er også Fredrik Øvereng, som overbeviste innendørs i vinter med 47.03, som er raskere enn noe han har gjort utendørs. Utendørs i år har han kun løpt én 400 meter, som han gjorde på 47.78, men det finnes mer der. Så skal vi heller ikke glemme supertalentet Bastian Elnan Aurstad, altså født 2005, som i fjorårets NM stormet inn til sølv på 47.17 - fra heat 2, siden man gikk rett på finalene den gang. Det blir spennende å se om han har enda mer inne i år. Han har ikke løpt distansen utendørs i 2022. En annen spennende start er Andreas Grimerud, junioren som stadig tar steg og som løp på 47.25 innendørs i vinter. Utendørs har han ikke notert noen tider så langt denne sesongen, så spørs kanskje om det har vært en skade inne i bildet. I tillegg skal vi følge med på Andreas Ofstad Kulseng, som har løpt på 48.31 i år, men som har 47-tider inne på en god dag, samt talentet Thomas Strønstad-Løseth som har pers på 47.65. Veteran Mauritz Kåshagen, som ofte løper fort i NM, kan også nevnes, sammen med Tor-Junor Kringstad Vedde. Så er jo også mangekamptalentet Abraham Sandvin Vogelsang en litt artig påmelding, selv om han neppe blander seg inn i medaljestriden.

2021: 1. Håvard Bentdal Ingvaldsen 45.94, 2. Bastian Elnan Aurstad 47.17, 3. Fredrik Øvereng 47.28
Tips: 1. Håvard Bentdal Ingvaldsen, 2. Andreas Haara Bakketun, 3. Fredrik Øvereng
Norsk rekord: 44.87 (Karsten Warholm, Florø 2017)


800 meter:
Ingen tvil om favoritt her. Den meget lovende 02-modellen Tobias Grønstad har også i år vist god fremgang og er den eneste som har vært på 1:46-tallet i år med 1:46.02, og han har i tillegg vist meget gode avslutteregenskaper, så han vil trolig være den beste løperen uansett løpsopplegg her. Han er fremdeles VM-aktuell på ranking, og siden dette antakelig er hans siste mulighet til å forbedre den før kvalifiseringsperioden går ut etter helgen, så det vil nok være i hans interesse å sette ganske høy fart her. Nest beste tid i år har Sigurd Tveit med 1:47.22, og han forbedret seg med et helt sekund da han satte den tiden i Trond Mohn Games. Så han er i form og er en løper som Grønstad skal holde et ørlite øye med i gullkampen, og han jager også plass på EM-ranking, så dette er et like viktig løp for ham som for Grønstad sånn sett. Også en stor medaljefavoritt er Ole Jakob Høsteland Solbu, som fremdeles er junior i år og som har en såpass sterk tid som 1:47.56, som er en meget bra tid for alderen, sekundet bak Grønstads norske juniorrekord. Ellers skal vi følge med på talenter som Benjamin Olsen, Andreas Fjeld Halvorsen, Esten Hansen-Møllerud Hauen og Håkon Moe Berg som fort kan sette gode perser om det går fort nok (Hauen jager muligens U20-VM-kravet 1:51.00), og Kjetil Brenno Gagnås er en løper som har vært under 1:50 tidligere og som sikkert kan henge med i teten om formen er god nok.

2021: 1. Tobias Grønstad 1:48.33, 2. Sigurd Tveit 1:48.85, 3. Markus Einan 1:48.96
Tips: 1. Tobias Grønstad, 2. Sigurd Tveit, 3. Ole Jakob Høsteland Solbu
Norsk rekord: 1:42.58 (Vebjørn Rodal, Atlanta 1996)


1500 meter:
Ingen av Ingebrigtsen-gutta er på plass denne gangen, men det er fortsatt et par gode løpere som er påmeldt. Blant dem er Narve Gilje Nordås, som har hatt en finfin sesonginnledning, tross at VM-kravet på 5000 glapp på Bislett. På 1500 har han perset til fine 3:36.23, som er fjerde best i Norge gjennom alle tider og beste nordmann som ikke heter Ingebrigtsen til etternavn (dog fremdeles bare fjerde best fra Sandnes gjennom alle tider...). Han blir utfordret først og fremst av Ferdinand Kvan Edman, som jager VM-plass på distansen og vil i likhet med Grønstad på 800 kanskje ha interesse av at det skal gå fort underveis. Blir det et lureløp kan han fremdeles ha gode muligheter på gull, en god avslutter som han normalt er. Årsbeste er 3:38.58, satt i Kuortana bare for noen dager siden i skrivende stund. Så har vi flere løpere mellom 3:41 og 3:43 i år. Blant dem vil jeg særlig fremheve Mats Hauge som en som har enda mer å gå på. Han har pers på 3:39 og bør kunne følge dersom Nordås og Edman (for eksempel) skulle sette fart. Formen har ikke vært optimal i år, men potensialet er der. Ellers skal man følge med på Moa Abounnachat Bollerød, som gjennom forfall fikk mulighet i DL-heatet på 1500 meter i Rabat, og som absolutt tok greit vare på muligheten sin der gjennom å perse til 3:41.16. Spennende å se hva han kan varte opp med her. En spennende løper på start er også Esten Hansen-Møllerud Hauen, junioren som perset til 3:42.05 i Bislett Games, og som med det er topp 15 i U20-klassen i verden i år (og fire i Europa). Han har tatt store steg i år og er en joker her. Følg også med på Even Brøndbo Dahl som perset til 3:41 i Bislett Games, samt stortalentet Andreas Fjeld Halvorsen (født 05, perset til 3:45 i år) og langdistanseløperne Bjørnar Sandnes Lillefosse og Per Svela. Flere fine talenter i Håkon Moe Berg (06), Benjamin Olsen (04), Simen Gløgård Stensrud (05) og Kristian Bråthen Børve (06) kan nevnes i forhold til at de er interessante å følge.

2021: 1. Jakob Ingebrigtsen 3:33.26, 2. Ferdinand Kvan Edman 3:41.47, 3. Mats Hauge 3:49.15
Tips: 1. Narve Gilje Nordås, 2. Ferdinand Kvan Edman, 3. Mats Hauge
Norsk rekord: 3:28.32 (Jakob Ingebrigtsen, Tokyo 2021)


5000 meter:
Også her får Narve Gilje Nordås gjelde som storfavoritt med sin nysatte pers 13:15.82, og ettersom det ikke finnes flere VM-plasser på ranking blir det litt spennende å se hva han gjør her, om han faktisk satser på å gå etter VM-kravet, for det blir jo siste mulighet for ham ettersom VM-kvalifiseringsperioden går ut i helgen. Flere løpere vil nok være med på leken, som for eksempel Magnus Tuv Myhre, som har perset til 13:27.06 i år og har da bare vært tre sekunder bak EM-kravet. Per Svela ga det et realt forsøk da han løp denne distansen i Paris, men det ble tungt de siste rundene. Likevel skal han absolutt kunne være i stand til å ta medalje her på en god dag. Men det er det helt klart flere som kan - ikke minst superveteran Zerei Kbrom Mezngi, som ikke har løpt distansen i år, men som har potensial til å løpe seg langt ned på 13-tallet om det blir satt fart. Han har dog slitt med formen og har brutt 10000-meterne han har løpt så langt i år. Marius Vedvik, som også etterhvert har blitt for en veteran å regne i dette selskapet, har også pers på 13:29 og har mulighet på medalje. Vi skal også følge med på stortalentet Abdullahi Dahir Rabi, som imponerte så dypt på 10000 meter på Bislett tidligere i år og satte junioreuroparekord på 28:11. På 5000 har han 13:47, men kan absolutt tenkes å ha en del mer inne. Blir spennende å følge ham i U20-VM i august. Bjørnar Sandnes Lillefosse har faktisk ikke løpt denne distansen i år, men har tatt EM-kravet på 10000 meter og skal holdes et øye med. I tillegg skal Vebjørn Hovdejord prøve seg på U20-VM-kravet 14:15.00.

2021: 1. Narve Gilje Nordås 13:55.86, 2. Zerei Kbrom Mezngi 13:58.47, 3. Sigurd Ruud Skjeseth 14:01.80
Tips: 1. Narve Gilje Nordås, 2. Magnus Tuv Myhre, 3. Zerei Kbrom Mezngi
Norsk rekord: 12:48.45 (Jakob Ingebrigtsen, Firenze 2021)


10000 meter:
Av de påmeldte her har Magnus Tuv Myhre årsbeste med 28:04, og han kan absolutt tenkes å kjempe om gullet også her. Men favoritt må nok likevel sies å være Zerei Kbrom Mezngi, som har dette som sin hoveddistanse, og som har langt mer inne enn persen 27:57 tilsier, men som foreløpig ikke har fått det ut i år. Bjørnar Sandnes Lillefosse viste seg som den gode løperen han er da han gjorde 28:11 og tok EM-kravet i Nederland for et par uker tilbake, og han kan bli farlig i medaljekampen. Også Sigurd Ruud Skjeseth skal følges med på - han står over 5000 i dette mesterskapet og setter alle kluter til for å ta EM-kravet (28:15) på denne distansen, og helst i tillegg få en så bra tid som mulig, da seks andre nordmenn allerede har tatt kravet innenfor kvalifiseringsperioden. Marius Vedvik er også påmeldt og kan tenkes å ta EM-kravet på en god dag. Eivind Øygard og Erik Udø Pedersen er også løpere som har kapasitet til å løpe under 29 minutter.

2021: 1. Zerei Kbrom Mezngi 28:09.89, 2. Narve Gilje Nordås 28:47.19, 3. Sigurd Ruud Skjeseth 29:11.78
Tips: 1. Zerei Kbrom Mezngi, 2. Magnus Tuv Myhre, 3. Bjørnar Sandnes Lillefosse
Norsk rekord: 27:24.78 (Sondre Nordstad Moen, Kristiansand 2019)


110 meter hekk:
Han har vel hatt noen skadeproblemer i det siste, men bare han kommer seg til start, vil nok Vladimir Vukicevic ta hjem nok et enkelt gull på sin spesialdistanse 110 meter hekk, et gull som i så fall vil bli hans 12. i rekken. En tid godt nede på 13-tallet må også forventes om det blir brukbare forhold. Sølvkampen kan bli ganske jevn. Herman Ellingsen hadde godt tak på juniorhekkene i fjor og var på 13-tallet da, men det ene løpet han har i år på distansen var ikke veldig imponerende (15.37, dog i sterk motvind). Holder ham likevel som en knepen sølvfavoritt om han stiller. Men også mangekjemperne Gjert Høie Sjursen (14.73) og Sander Aae Skotheim (14.81) kan utmerket godt ende opp med medalje, det samme gjelder Sondre Mjølkarlid som har 14.89 i år. Den norske bredden er stadig ikke den beste i denne øvelsen, men det har vært verre enn seks påmeldte utøvere tidligere. Så spørs det jo om alle stiller, da.

2021: 1. Vladimir Vukicevic 13.93, 2. Joachim Sandberg 14.94, 3. Herman Ellingsen 15.05
Tips: 1. Vladimir Vukicevic, 2. Herman Ellingsen, 3. Gjert Høie Sjursen
Norsk rekord: 13.42 (Vladimir Vukicevic, La Chaux-de-Fonds 2021)


400 meter hekk:
Den store favoritten Karsten Warholm er ute med skade, og da er det nok supertalentet Bastian Elnan Aurstad som får ta på seg et lite favorittstempel. Aurstad er nok den største favoritten på langhekken i U18-EM i starten av juli, så han får en finfin oppvarming her. Han gjorde 51.82 i Sollentuna forleden, men jeg tror at med fullklaff så finnes det mer der allerede nå - kanskje en tid ned på 50-tallet. Hans største utfordrer kan fort bli (hvis han stiller) multitalentet Herman Ellingsen, som har pers på 52.23, men som ikke har løpt distansen i år. Ellingsen er påmeldt både korthekken og 200 meter i tillegg, så blir en travel helg med mange heat hvis han skal stille på alt, men er han med her kan han muligens utfordre Aurstad. Kampen om den siste medaljen er relativt åpen, med fjorårets bronsevinner Oscar Alm Harestad, Andreas Dixon, Alfred Hauane, Olav Kvåle Gissinger og Sigurd Clementsen som mulige utfordrere.

2021: 1. Øyvind Strømmen Kjerpeset 51.13, 2. Bastian Elnan Aurstad 51.83, 3. Oscar Alm Harestad 53.46
Tips: 1. Bastian Elnan Aurstad, 2. Herman Ellingsen, 3. Andreas Dixon
Norsk rekord: 45.94 (Karsten Warholm, Tokyo 2021)


3000 meter hinder:
På denne distansen har tre nordmenn klart EM-krav eller bedre i år (eller iallfall innenfor kvalifiseringsperioden), og samtlige er med her, noe som gjør det til en veldig interessant øvelse. Jacob Boutera er den med best pers og årsbeste med 8:21.69, som han oppnådde under Paavo Nurmi Games i Finland forrige uke. Det var under VM-kravet, og det gjør ham jo til en ganske naturlig favoritt. Fredrik Sandvik har også vist litt mer hva som bor i ham denne sesongen, etter mye uflaks på denne distansen tidligere år. 8:28.08 er den nye persen hans, som holdt til å ta EM-kravet. NM-historikken er ikke altfor god: I 2020 ledet han i 2999 meter før han ble slått på målstreken, mens i fjor falt han på et hinder en drøy runde før mål på vei mot gullet. Kanskje kan han gjøre noe med det i år. Også Tom Erling Kårbø er påmeldt, men han er en ganske usikker start, da han ikke har konkurrert i 2022. Han løp 8:28 i fjor, ett sekund bak persen, så da var formen ganske god. Kan være med på kjøret om han er i noenlunde form, og da i tillegg bekrefte form i forkant av et eventuelt EM-uttak (VM-toget er kanskje litt i ferd med å gå). En bitteliten outsider om han stiller kan være Even Brøndbo Dahl, som har pers på 3000 flatt på 8:00 og som da med god hinderteknikk bør kunne holde bra følge, men han har aldri løpt denne øvelsen. Bortsett fra disse er vel Vebjørn Hovdejord kanskje den mest spennende starten, han jager U20-VM-kravet 9:08.00, som han har vært godt under tidligere (har ikke løpt noe i år, så formen er nok usikker). Også Vegard Warnes kan tenkes å klare det kravet med flyt. I tillegg har vi med sudanske Abdalla Yousif som løper for Herkules. I 2018 løp han på 8:31 på denne distansen, men nå har han tilsynelatende trappet kraftig ned, for både i 2020 og 2021 var NM det eneste han løp i løpet av sesongen. Det blir også årsdebuten i år. I fjor tok han bronse, men det blir nok vanskeligere i år om alle de tre beste stiller.

2021: 1. Tom Erling Kårbø 8:33.06, 2. Fredrik Sandvik 8:49.11, 3. Abdalla Yousif 8:57.88
Tips: 1. Jacob Boutera, 2. Fredrik Sandvik, 3. Tom Erling Kårbø
Norsk rekord: 8:12.05 (Jim Svenøy, Brüssel 1997)


Høyde:
Den fantastiske unge mangekjemperen Sander Aae Skotheim har allerede i flere år vært Norges beste høydehopper, og han er favoritt også i år etter at han har perset til 2.16, hvilket han gjorde under den glimrende mangekampen han gjorde i Grosseto. Spennende å se om han kan ha enda mer inne på en god dag. Stor sølvfavoritt er Erlend Bolstad Raa, som har perset til 2.09 i år, som han gjorde i Sollentuna forleden, så han er i form. Er vel noen år siden vi har hatt to mann over 2.10, det kan jo skje i år med fullklaff. Bronsefavoritt blir nok Vetle Raa Ellingsen, selv om han ikke viste form i det ene stevnet han så vidt jeg kan se har gjort i år (1.80). Men han har en pers på 2.08 (2.10 innendørs), satt da han vant i NM i fjor, så han skal være god for langt mer.

2021: 1. Vetle Raa Ellingsen 2.08, 2. Abraham Sandvin Vogelsang 2.08, 3. Erlend Bolstad Raa 2.06
Tips: 1. Sander Aae Skotheim, 2. Erlend Bolstad Raa, 3. Vetle Raa Ellingsen
Norsk rekord: 2.36 (Steinar Hoen, Oslo 1997)


Lengde:
En interessant øvelse, hvor en mangekjemper faktisk kan ta gullet på en optimal dag. Men favoritt blir tross alt Henrik Flåtnes, som har vært lengst i Norge i år med 7.89, men som har vært variabel i prestasjonene etter det. Tror at med fullklaff kan det bli over 8 meter for første gang, men han må finne igjen den flyten han hadde store deler av fjorårssesongen og i starten av denne. En av utfordrerne blir naturligvis også en lengdespesialist i Ingar Kiplesund, som i år står over tresteg og satser alt på spesialdisiplinen. Han har ikke lenger enn 7.65 i år og har slitt en del med å følge opp det norske rekordhoppet 8.10 for tre år siden. Men potensialet vet vi jo at er der. Så blir det spennende å se om supertalentet i mangekamp Sander Aae Skotheim stiller, og om han i tillegg faktisk kan tenkes å tukte Flåtnes og Kiplesund. Han har hoppet 7.74 i lovlig vind (7.77 i litt for mye medvind), og i hans andre konkurranse hoppet han 7.65, så han virker å ha funnet en veldig stabil form. Så her skal spesialistene virkelig passe seg litt. En annen spennende start er Aanund Tveitå, som hoppet 7.52 da han tok sølv i fjor, og som har tangert det resultatet i år. Tveitå er junior og jager U20-VM-kravet på 7.55, som han altså har vært fryktelig nære å ta allerede. Kan også bli interessant å følge Skotheims mangekampkollega Abraham Sandvin Vogelsang, som har en pers på 7.37, og også Marius Bull Hjeltnes (7.46 som pers) og U18-utøveren Sebastian Berntsen (nysatt pers 7.11) kan nevnes. Nesten litt synd at ikke Markus Rooth og Martin Roe (som begge er påmeldt i andre øvelser) ikke stiller, slik at vi kunne fått en komplett spesialister vs. mangekjempere-showdown.

2021: 1. Ingar Kiplesund 7.73, 2. Aanund Tveitå 7.52, 3. Abraham Sandvin Vogelsang 7.23
Tips: 1. Henrik Flåtnes, 2. Sander Aae Skotheim, 3. Ingar Kiplesund
Norsk rekord: 8.10 (Ingar Kiplesund, Sierra Nevada 2019)


Tresteg:
I fravær av Kiplesund og Skotheim får nok Henrik Flåtnes gjelde som storfavoritt her. Som vanlig før et NM har han ikke hoppet tresteg utendørs, men han satte pers innendørs med 15.67, så kanskje han kan nærme seg 16 meter ytterligere her. Han kan muligens bli utfordret av Viljar Gjerde, som under Världsungdomsspelen perset seg til 15.40 og som med det er eneste nordmann over 15 meter denne utendørssesongen. Elias Sanden Søvik, Carl Erik Landsvik og Sondre Vie Ytrearne har alle vært bittelitt under 15 meter på sitt beste i år og vil være med i bronsekampen. Vi skal dog ikke glemme Marius Bull Hjeltnes, som har en pers på 15.23 satt for tre år siden.

2021: 1. Ingar Kiplesund 15.51, 2. Elias Sanden Søvik 14.97, 3. Viljar Gjerde 14.66
Tips: 1. Henrik Flåtnes, 2. Viljar Gjerde, 3. Elias Sanden Søvik
Norsk rekord: 17.27 (Ketill Hanstveit, Byrkjelo 1999)

janesaj

Legg inn av janesaj »

Fortsettelse:

Stav:
Uten Ingebrigtsen og Warholm til start i årets NM er det vel lett å hevde at dette er mesterskapets store, store høydepunkt, med tre stavhoppere av høyt internasjonalt nivå på plass, og vi får virkelig ikke håpe at været ødelegger. Høyest har jo Pål Haugen Lillefosse vært med sin nye glimrende norske rekord 5.85, og han sier selv at han har mer å gå på og at 5.90 kan være like rundt hjørnet (han var jo bare en hårsbredd unna å ta den høyden innendørs i vinter), så det lover bra. Men han får kamp av to sultne brødre rett bak der, og best av dem er Sondre Guttormsen, som har hoppet 5.81 utendørs i år og har stort sett vært stabil rundt 5.80. Både Lillefosse og Guttormsen hoppet jo 5.80 i regnvær i Bislett Games, så om det blir bra vær kan det virkelig bli hoppet høyt her. I den kampen vil også regjerende mester Simen Guttormsen helst være, og han er beviselig i form etter å ha forbedret persen sin til 5.71 under Världsungdomsspelen i Göteborg, og han er en veldig stabil hopper som sjelden gjør dårlige konkurranser. For ham kan både EM-kravet 5.75 og VM-kravet 5.80 nå være en reell mulighet på en optimal dag. Med maksimal uttelling kan vi altså få tre hoppere fra 5.70 og opp, og det vil ikke bare være en konkurranse med sus over seg i norsk sammenheng, men også internasjonal. Bortsett fra disse tre er det interessant å følge junior Philip Andreas Kubon, født 2004, som har hoppet 5.20 i år (også det for øvrig i Världsungdomsspelen), og han har med det klart U20-VM-kravet med letthet. Også Andreas Gjesdal (5.10) og mangekjemper Markus Rooth (5.05) har vært over 5 meter i år og jakter nok å gjøre det nok en gang. I tillegg jager junior Sebastian Røed Hovland (pers 4.90) U20-VM-kravet på 5.05.

2021: 1. Simen Guttormsen 5.50, 2. Pål Haugen Lillefosse 5.45, 3. Markus Rooth 4.90
Tips: 1. Pål Haugen Lillefosse, 2. Sondre Guttormsen, 3. Simen Guttormsen
Norsk rekord: 5.85 (Pål Haugen Lillefosse, Bergen 2022)


Kule:
En av NMs absolutt største favoritter stiller i denne grenen, og da snakker man selvfølgelig om Marcus Thomsen. Han har vært stabil denne sesongen, og selv om han ikke har greid å komme seg over 21-metersstreken så langt, har han mange konkurranser opp mot sesongbeste 20.89 (som han dessuten oppnådde tett inn mot NM), så med fullklaff kan det definitivt gå langt. I fjor fikk vi et vinnerresultat på 15.47, men det blir ganske sikkert passert dersom kuleesset vårt kommer til start. Den norske rekorden på 21.22 kan være innenfor rekkevidde. Den eneste andre nordmannen over 15 meter i år har for øvrig vært Stig Ove Dahlen Selnes med 15.12. Men han er ikke sølvfavoritt; det må nok sies å være diskosspesialist Sven Martin Skagestad, som har en såpass bra pers som 18.18 også i denne øvelsen. Polakken Marcin Gasiorowski har 15.28 og har også mulighet på den siste pallplassen. Bortsett fra disse har vi noen mangekjempere med. Blant dem er Martin Roe, som ikke har deltatt i noen øvelser i 2022 og gjør sesongdebut i NM. Hans pers er 15.56, og kommer han opp mot det, er medalje en mulighet. Junior Mathias Andreas Reksten Dale støtte over 15 meter i fjor da han tok sølv og skal ikke regnes bort, og vi har også et par juniorer til (Oscar Sederholm Hoff og Henrik From Vesterlid) som jakter 15 meter for første gang. Vi har også vår eminente mangekampduo Markus Rooth og Sander Aae Skotheim som er påmeldt her, og de må nok først og fremst sikte på å forbedre persene sine (hhv. 14.25 og 13.84).

2021: 1. Eivind Henriksen 15.47, 2. Mathias Andreas Reksten Dale 15.15, 3. Stig Ove Dahlen Selnes 15.06
Tips: 1. Marcus Thomsen, 2. Sven Martin Skagestad, 3. Stig Ove Dahlen Selnes
Norsk rekord: 21.22 (Lars Arvid Nilsen, Indianapolis 1986)


Diskos:
Lengst i Norge i år har vært Sven Martin Skagestad, som har kommet tilbake etter skade i år og har kastet 64.28, hans lengste siden gjennombruddet i 2016. Han har vært litt ustabil, men det føles som om noe er på gang igjen på den kanten, og det er gledelig etter så mange års slit for det tidligere supertalentet. En som også så vidt er igang igjen etter skade er Ola Stunes Isene, som gjorde sesongdebut på 60.33 i slutten av mai, et resultat han tangerte for noen dager siden. Forhåpentligvis kan han ha enda mer inne. Noen andre enn de to kommer nok ikke til å kjempe om gullet, og så får vi se hvem som tar bronsen. Det tidligere stortalentet Fabian Weinberg har en pers på 55.65 (som stammer fra juniortiden hans, da han normal konkurrerte med en lettere diskostype), og i fjor gjorde han 54.89 på sitt beste. Han har dog ikke konkurrert i år og er nok veldig usikker på formen. En som har mulighet på bronsemedalje er Erik Johannes Rosvold, som har perset til 53.01 i år. Også junior Håkon Hansesæter har passert 50-metersgrensen i år med 50.01. En som jager den grensen er mangekjemper Markus Rooth, som har 48.01 som pers. Det samme kan sies om Martin Roe, som har pers på 49.19. I tillegg er Sander Aae Skotheim påmeldt og satser på å forbedre persen på 44.43.

2021: 1. Ola Stunes Isene 61.57, 2. Eivind Henriksen 53.41, 3. Fabian Weinberg 50.81
Tips: 1. Sven Martin Skagestad, 2. Ola Stunes Isene, 3. Fabian Weinberg
Norsk rekord: 69.62 (Knut Hjeltnes, San Jose 1985)


Slegge:
Storfavoritt er selvfølgelig Eivind Henriksen, som jo satte en fantastisk norsk rekord under OL-finalen i fjor da han tok sølv på 81.58. I år har han gradvis forbedret seg bittelitt, og i Bislett Games fikk han opp 78.23 i vanskelige forhold og ble nummer fire i et meget sterkt felt. Målet må være å nærme seg 80 meter ytterligere her. Thomas Mardal er den eneste som potensielt kan presse Henriksen bittelitt om han har en meget god dag og Henriksen en dårligere en. Mardal har en finfin pers på 76.74, satt da han vant NCAA i fjor, mens i år har også han gradvis hatt fremgang, og i Bislett Games kastet han årsbeste 74.81. Det hadde vært artig om han kunne kommet opp mot pers og muligens laget litt konkurranse om gullet. Henriksen har tolv strake norske mesterskap i øvelsen, så det ville han nok bare satt pris på. Bronsefavoritt blir Jon Nerdal, som også han har pers på over 70 meter med sine 70.92. I år har han 67.75 som årsbeste. Målet må være å komme opp mot og kanskje over 70 meter. En joker i bronsekampen kan kanskje være unge Håkon Eik Litland, som har 63.61 som pers.

2021: 1. Eivind Henriksen 75.83, 2. Håkon Eik Litland 63.61, 3. Evald Osnes Devik 60.48
Tips: 1. Eivind Henriksen, 2. Thomas Mardal, 3. Jon Nerdal
Norsk rekord: 81.58 (Eivind Henriksen, Tokyo 2021)


Spyd:
Favoritt i denne øvelsen blir nok Myron Weinberg, som er den eneste nordmannen over 70 meter i år, og det med 74.83, som er pers. Spennende å se om han kan pusse på den ytterligere og muligens nærme seg Kasper Sagens vinnerresultat for to år siden (79.90). Sagen er ikke med her, sliter vel antakelig dessverre med skade igjen. Ingen andre nordmenn har vært i nærheten av 70 meter i år, men fjorårsvinner Sondre Høyland er i det minste påmeldt, tross at han ikke har konkurrert i år. Persen hans er 75.26, så på en meget god dag kan han jo utfordre. Nest lengst i år har imidlertid Marcus Henriksen vært med 63.34, og deretter følger et kobbel som også har vært over 60 meter med Daniel Thrana (63.16), Elias Hovden Nilsen (62.18), Benjamin Gressløs (61.92) og Tommi Aslaksrud Pasanen (61.21), i tillegg til at Martin Roe (pers 66.72) er påmeldt. (Kan også nevnes at Skotheim og Rooth har vært over 60, men de er for en gangs skyld ikke påmeldt). Så kan bli åpent i kampen om medalje her. Den norske rekorden til Andreas Thorkildsen er nok dog ikke særlig truet.

2021: 1. Sondre Høyland 73.14, 2. Myron Weinberg 69.28, 3. Alexander Skorpen 65.49
Tips: 1. Myron Weinberg, 2. Sondre Høyland, 3. Martin Roe
Norsk rekord: 91.59 (Andreas Thorkildsen, Bislett 2006)


5000 meter kappgang:
Samme to deltakere som i fjor, og i år er unge Magnus Græsli storfavoritt. Han har tatt store steg og gått seg ned nesten to minutter på denne øvelsen, i tillegg til at han har 44:27 på 10 km og er faktisk en medaljekandidat i den øvelsen i U18-EM neste helg igjen. Andreas Døske får først og fremst konsentrere seg om å komme seg i nærheten av persen 23:56.

2021: 1. Magnus Græsli 23:23.39, 2. Andreas Døske 24:58.38
Tips: 1. Magnus Græsli, 2. Andreas Døske
Norsk rekord: 18:32.46 (Erik Tysse, Askim 2007)


Mesterskapsrekorder:

Menn:

100 meter: Geir Moen 10.08 (1996)
200 meter: Geir Moen 20.29 (1995)
400 meter: Karsten Warholm 45.54 (2019)
800 meter: Atle Douglas 1:44.74 (1993)
1500 meter: Jakob Ingebrigtsen 3:33.26 (2021)
5000 meter: Knut Kvalheim 13:31.7 (1979)
10000 meter: Knut Kvalheim 27:50.8 (1978)
110 meter hekk: Vladimir Vukicevic 13.84 (2018)
400 meter hekk: Karsten Warholm 47.43 (2019)
3000 meter hinder: Jim Svenøy 8:20.11 (1997)
Høyde: Steinar Hoen 2.30 (1992 og 1998)
Stav: Trond Barthel 5.70 (1995)
Lengde: Ingar Kiplesund 7.93 (2019)
Tresteg: Ketill Hanstveit 17.27 (1999)
Kule: Lars Arvid Nilsen 20.87 (1989)
Diskos: Knut Hjeltnes 65.82 (1980)
Slegge: Eivind Henriksen 76.86 (2019)
Spyd: Andreas Thorkildsen 90.61 (2011)
1000 meter stafett: Moelven 1:51.51 (2021)
5000 meter kappgang: Erik Tysse 18:32.46 (2007)

Kvinner:

100 meter: Ezinne Okparaebo 11.19 (2015)
200 meter: Mona Evjen 23.41 (1982)
400 meter: Amalie Iuel 52.43 (2019)
800 meter: Hedda Hynne 2:01.08 (2020)
1500 meter: Grete Waitz 4:05.2h (1979)
5000 meter: Karoline Bjerkeli Grøvdal 14:47.95 (2021)
10000 meter: Therese Johaug 32:20.86 (2019)
100 meter hekk: Isabelle Pedersen 12.88 (2015)
400 meter hekk: Amalie Iuel 55.63 (2020)
3000 meter hinder: Karoline Bjerkeli Grøvdal 9:13.35 (2017)
Høyde: Hanne Haugland 1.98 (1996)
Stav: Lene Retzius 4.32 (2019)
Lengde: Margrethe Renstrøm 6.64 (2009)
Tresteg: Lene Espegren 13.83 (1999)
Kule: Katarina Sederholm 16.88 (1998)
Diskos: Mette Bergmann 65.96 (1995)
Slegge: Mona Holm 70.43 (2011)
Spyd: Trine Hattestad 63.52 (2000)
1000 meter stafett: SK Vidar 2:08.00 (2016)
5000 meter kappgang: Ikke funnet, mulig første gang


NRKs sendeskjema (alt på NRK 1):
Fredag: 17:00-19:00
Lørdag: 16:00-18:00
Søndag: 13:00-15:30


Arrangørens hjemmeside
Øvelsesprogram
Startlister
Resultater
Stream
Værmelding


God fornøyelse!

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Håper arrangøren får opp en bra stream til fredag kveld. Dumt at NRK avslutter sendingen rett før forsøkene på 1500 og 400.

La merke til at Hynne skulle stille på 1500 meter da jeg sjekket startlistene og trodde det kanskje kunne være en feilpåmelding. Spesielt siden både forsøket og finalen på 1500 går rett før 400 som hun også er påmeldt. Håper egentlig hun tar 1500-finalen (om hun kommer dit) som oppvarming til 400 og agerer som hare. Sæten trenger en god tid og bra plassering, helst bedre enn i fjor, for å komme til EM på ranking så sjansen for lureløp er minimal og litt starthjelp vil nok øke sjansene for enda en norsk kvinne i EM betraktelig.

Hynne står overøvrig oppført med en 1500-pers på 4:27 på liveres-siden. Visstnok et ikke-tellende innendørsresultat fra 2014.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Meldt strålende vær i helgen nå! Skal i utgangspunktet ta turen både lørdag og søndag, og det ser jo ut som det blir varmt nok, om ikke annet. Faktisk meldt 32(!) grader på lørdag. Dette er noe helt annet enn været vi har hatt i Trøndelag de siste ukene...

https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/dag ... %C3%B8rdal

Tullin_Thams

Legg inn av Tullin_Thams »

janesaj skrev: tor jun 23, 2022 4:31 pm Meldt strålende vær i helgen nå! Skal i utgangspunktet ta turen både lørdag og søndag, og det ser jo ut som det blir varmt nok, om ikke annet. Faktisk meldt 32(!) grader på lørdag. Dette er noe helt annet enn været vi har hatt i Trøndelag de siste ukene...

https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/dag ... %C3%B8rdal
Det høres knall ut. Som stjørdaling føler jeg meg forpliktet til å møte opp når NM i friidrett arrangeres på Øverlands Minde, så for meg blir det full pakke. Har noen vage minner fra NM i 1989, da jeg var fem år.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Blir det streaming av øvelsene? «Mer info kommer» står det på siden hvor streaming skal finne sted.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

oddvar_kjempebra skrev: fre jun 24, 2022 10:03 am Blir det streaming av øvelsene? «Mer info kommer» står det på siden hvor streaming skal finne sted.
Ser ut som om det skal streames på friidrettskanalen.no

janesaj

Legg inn av janesaj »

Jæger og Quarcoo har begge meldt forfall til 100 meter, kan det se ut til. Tyder vel på at det (nok en gang) er skader på begge, dessverre. Rønningen stiller heller ikke.

Kloster har også meldt forfall til langhekken, men ser ut som hun stiller på 100 meter i stedet.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Andrea Rooth hadde hvertfall åpningsfarten inne i sitt heat på 400 meter hekk.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Spennende å følge forsøkene på 100 meter via streamen. Får ikke se mer enn første halvdel av løpet.

janesaj

Legg inn av janesaj »

11.74/+0.1 i forsøket for Kloster, tilsynelatende uten å ta ut alt. Her kan det vel ligge en pers i lufta utover dagen (har 11.69 fra før).

janesaj

Legg inn av janesaj »

Kan kanskje se ut som Llano ikke stiller i slegge. Det er jo i så fall kritisk for en eventuell VM-deltakelse for henne.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Synd, men hun er heldigvis direktekvalifisert til EM.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: fre jun 24, 2022 11:22 am 11.74/+0.1 i forsøket for Kloster, tilsynelatende uten å ta ut alt. Her kan det vel ligge en pers i lufta utover dagen (har 11.69 fra før).
Ble pers allerede i semifinalen, 11.63

janesaj

Legg inn av janesaj »

janesaj skrev: fre jun 24, 2022 10:30 am Jæger og Quarcoo har begge meldt forfall til 100 meter, kan det se ut til.
Men Jæger er med i kule. Nesten litt merkelig.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Retzius "bare" 4.35 i dag, men holder jo iallfall i massevis til gull.

janesaj

Legg inn av janesaj »

55.03 og mesterskapsrekord for Iuel, meget solid løp i et NM.

Og 56.58 og pers på Rooth. Endelig slettet hun den to år gamle persen. Ikke mer enn sju tideler bak EM-kravet heller.

janesaj

Legg inn av janesaj »

51.66 og pers på Aurstad (og gull). Fremdeles uryddig, men det kommer jo til å ordne seg med erfaring. Men 17-åringen har mer inne allerede i år, det er jeg overbevist om. Uslepen diamant.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: fre jun 24, 2022 5:27 pm Og 56.58 og pers på Rooth. Endelig slettet hun den to år gamle persen. Ikke mer enn sju tideler bak EM-kravet heller.
Er såvidt jeg kan se opp på 1112 rankingpoeng og 33. plass. Er dermed vår femte løper som i øyeblikket er kvalifisert for 400 hekk i EM.

janesaj

Legg inn av janesaj »

11.40/-0.2 på Kloster! Lover jo meget godt for lengre distanser at hun har blitt såpass rask.
Sist redigert av janesaj den fre jun 24, 2022 6:47 pm, redigert 1 gang totalt.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: fre jun 24, 2022 6:44 pm 11.40/-0.2 på Kloster!
Lover bra for formen frem mot VM. Er vel også nummer 2 gjennom alle tider i Norge på 100 meter.

janesaj

Legg inn av janesaj »

tartaglia2 skrev: fre jun 24, 2022 6:47 pm
janesaj skrev: fre jun 24, 2022 6:44 pm 11.40/-0.2 på Kloster!
Lover bra for formen frem mot VM. Er vel også nummer 2 gjennom alle tider i Norge på 100 meter.
Blir jo spennende å se hva hun kan gjøre på 200. Sub 23 og dermed forbedring av sin egen norske rekord er vel neppe utenkelig med brukbare vindforhold, når hun gjør en såpass bra tid på 100.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Medaljevinnere, dag 1:

Kvinner:

100 meter (-0.2):
1. Line Kloster 11.40 PB
2. Christine Bjelland Jensen 11.67 PB
3. Vilde Aasmo 11.81

5000 meter:
1. Amalie Sæten 16:02.16 PB
2. Maria Sagnes Wågan 16:03.31 PB
3. Ine Bakken 16:07.02 PB

400 meter hekk:
1. Amalie Iuel 55.03 CR
2. Andrea Rooth 56.58 PB
3. Nora Kollerød Wold 57.17 SB

Høyde:
1. Tonje Angelsen 1.83 SB
2. Thea Leirfall Bremset 1.75 SB
3. Caroline Fleischer 1.75 SB

Stav:
1. Lene Retzius 4.35 CR
2. Kitty Friele Faye 3.80
3. Birgitte Kjuus 3.70 SB

Kule:
1. Lotta Flatum 14.88 PB
2. Elisabeth Thon Rosvold 13.58 SB
3. Mariell Morken 13.47 SB

Slegge:
1. Sarah Mikkelsen 57.17
2. Oda Myklebust 54.12
3. Tiril Lappegård 52.46

5000 meter kappgang:
1. Maren Karlsen Bekkestad 24:25.48 SB
2. Siri Gamst Glittenberg 24:30.34 SB
3. Fride Møller Flatin 24:37.02

Menn:

100 meter (-1.4):
1. Even Meinseth 10.56
2. Salum Kashafali 10.59
3. Mathias Hove Johansen 10.67

5000 meter:
1. Magnus Tuv Myhre 14:14.32
2. Zerei Kbrom Mezngi 14:15.85
3- Bjørnar Sandnes Lillefosse 14:16.16

400 meter hekk:
1. Bastian Elnan Aurstad 51.66 PB
2. Herman Ellingsen 53.01 SB
3. Olav Kvåle Gissinger 53.42 PB

Lengde:
1. Henrik Flåtnes 7.87
2. Ingar Kiplesund 7.74 SB
3. Sander Aae Skotheim 7.67

Diskos:
1. Ola Stunes Isene 60.86 SB
2. Sven Martin Skagestad 60.10
3. Erik Johannes Rosvold 51.02

5000 meter kappgang:
1. Magnus Græsli 22:00.35
2. Andreas Døske 24:15.69

Amalie Iuel med et meget overbevisende gull på mesterskapsrekord 55.03, og formen hennes foran VM ser jo upåklagelig ut. Enda mer formspissing de neste ukene, og så får vi en fin norsk rekord i VM. Andrea Rooth også med et meget gledelig løp på sølvplass, med 56.58, og knuser den to år gamle persen med fire tideler. Morsomt at det er i ferd med å løsne for stortalentet igjen. Nora Kollerød Wold med et nytt bra løp på sesongbeste 57.17, som holder til bronse. Marlen Aakre med et bittelitt skuffende løp på fjerdeplass, sekundet bak Wold som hun ellers har vært jevn med i år. På herresiden ble det et ventet gull til det trønderske supertalentet Bastian Elnan Aurstad, som vinner på pers 51.66. Det er mye å fikse på i det løpet, og det finnes nok mye mer på den tanken når han får fullklaff. Herman Ellingsen fulgte Aurstad en god stund, men fikk det tungt på de siste meterne og måtte nøye seg med sølv, mens Olav Kvåle Gissinger perset med over sekundet og tok bronsen.

Ellers ble det en svært overbevisende seier til Line Kloster på 100 meter på pers 11.40/-0.2. Imponerende, særlig tatt i betraktning av at dette er en underdistanse for hennes del. Også et fint løp på pers 11.67, mens Vilde Aasmo tok bronsen på 11.81. Nå blir det interessant å se hva hun får til på 200 meter, en distanse som i utgangspunktet skal passe langt bedre. Hun har allerede norsk rekord på 23.11 - kan det bli under 23 sekunder? I herreklassen sliter Even Meinseth med lyskeskade, men han tok likevel en knepen seier på 10.56 i relativt sterk motvind -1.4. Salum Kashafali presset ham helt til målstreken og tok sølv på 10.59, mens Mathias Hove Johansen tok seg av bronsen på 10.67, rett foran nesa på Jacob Vaula.

I lengde for menn ble det favorittseier til Henrik Flåtnes, og det på det absolutt godkjente resultatet 7.87, bare to centimeter bak årsbeste og 11 centimeter bak pers, og dessuten 6 centimeter bak mesterskapsrekorden til Ingar Kiplesund. Han hadde også ytterligere to hopp over 7.80. Dermed ser det ut til at han er på gang igjen etter en litt tyngre periode. Nettopp Ingar Kiplesund tok sølvet på sesongbeste 7.74, mens mangekjemper Sander Aae Skotheim presset spesialistene, men måtte ta til takke med bronse på finfine 7.67, bare 7 centimeter bak pers. Stabiliteten hans er imponerende.

Lene Retzius har jo satt norsk rekord med 4.70 i stav i år, og hun greide dessverre ikke å følge opp det her, men 4.35 holder selvfølgelig i massevis til gull (og faktisk også mesterskapsrekord). Kitty Friele Faye nummer to på for henne litt skuffende 3.80, 21 centimeter bak pers. Litt artig at Birgitte Kjuus er i såpass form at hun hoppet 3.70 og tok bronsen. Hun har altså ikke vært ordentlig aktiv siden 2019, men var en brukbar junior, så vi får håpe at hun er seriøs med dette comebackforsøket - nettopp Retzius er jo et levende bevis på at det fort kan lønne seg å ikke gi opp.

I slegge kastet Beatrice Nedberge Llano inn håndkleet før start, og da ble det følgelig et svakere vinnerresultat enn vi kunne håpet på. Sarah Mikkelsen tok hjem gullet på 57.17, et par meter bak pers, foran Oda Myklebust, mens Tiril Lappegård gikk seirende ut av "juniorduellen" om bronsemedaljen med 19 centimeters margin mot Ruth-Margrethe Austad Nilsen. I diskos for menn ble det ikke de store lengdene, men Ola Stunes Isene greide å dra det i land på sesongbeste 60.86, rett foran Sven Martin Skagestad som fikk opp 60.10.

Må innrømme at jeg hadde oversett Amalie Sætens påmelding på 5000 meter, men hun imponerte ved å vinne i det som faktisk var debuten på distansen på 16:02.16. Hun vant spurten mot Maria Sagnes Wågan, som også satte pers (som ikke var mixløp), mens Ine Bakken ble nummer tre, også hun på pers. Disse tre var i en klasse for seg. I herreklassen ble det dessverre fullstendig lureløp, som Magnus Tuv Myhre ikke overraskende gikk seirende ut av når Nordås ikke stilte. Zerei Kbrom Mezngi tok sølvet, mens Bjørnar Sandnes Lillefosse tok bronsen foran stortalentet Abdullahi Dahir Rabi.

Tonje Angelsen er tilbake etter barnefødsel, og det markerte hun med et overlegent NM-gull i høyde på sesongbeste 1.83. Maren Karlsen Bekkestad har et par knepne tap for Siri Gamst Glittenberg i kappgang de siste årene, men i år var det som ventet hun som trakk det lengste strået. Fride Møller Flatin like bak de to andre igjen på en tredjeplass. Favorittseier også til Magnus Græsli på herresiden, da med langt større margin. Også gull til Lotta Flatum i kule på ny pers 14.88, og hun vant med godt over en meter ned til diskosvenninne Elisabeth Thon Rosvold. Spennende å se hva Flatum får til i diskos.

Medaljestatistikk etter dag 1:
Tjalve 2-0-3
Brandbu 2-0-0
Sturla 2-0-0
Vidar 1-1-0
Gular 1-0-1
BUL 1-0-0
Leinstrand 1-0-0
Snøgg 1-0-0
Steinkjer 1-0-0
Tønsberg 1-0-0
Norna-Salhus 0-3-0
Asker 0-1-0
Bergens TF 0-1-0
Fana 0-1-0
Gneist 0-1-0
Haugesund 0-1-0
Laksevåg 0-1-0
Lambertseter 0-1-0
Skjalg 0-1-0
Stjørdal 0-1-0
Dimna 0-0-1
Fredrikstad 0-0-1
Nittedal 0-0-1
Ranheim 0-0-1
Ull/Kisa 0-0-1
Voss 0-0-1

janesaj

Legg inn av janesaj »

Hynne stilte for øvrig verken i 1500- eller 400-forsøkene.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: fre jun 24, 2022 7:33 pm Må innrømme at jeg hadde oversett Amalie Sætens påmelding på 5000 meter, men hun imponerte ved å vinne i det som faktisk var debuten på distansen på 16:02.16.
Hun var faktisk ikke oppført på den publiserte startlisten, kun på liveres-siden. Hun fikk også sitt tredje resultat på 5000-rankingen for em-kvalifisering (har to 3000-metere fra før) og er rett bak siste rankingplass til EM med 1102 poeng.

janesaj

Legg inn av janesaj »

54.92 og pers på 15-årige Al-Saiddi i 400-forsøket. Rett utenfor topp ti i U18 i Europa i år.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Ser ut som om verken Østgård eller Frøynes stiller på kvinnenes 800.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Morro med gull til 17 årige Bastian Elnan Aurstad i går, vinnertiden (51,66) er jo råsterk, alderen tatt i betraktning. Faktisk bedre enn det Warholm presterte på samme alder.

Fortsetter han utviklingen blir han en mann å følge med!

janesaj

Legg inn av janesaj »

newsflash skrev: lør jun 25, 2022 12:18 pm Morro med gull til 17 årige Bastian Elnan Aurstad i går, vinnertiden (51,66) er jo råsterk, alderen tatt i betraktning. Faktisk bedre enn det Warholm presterte på samme alder.

Fortsetter han utviklingen blir han en mann å følge med!
Aurstad er absolutt meget lovende, men skal ikke glemmes at Warholm satset mangekamp i juniortiden og ikke begynte med seriøs hekkesatsing før 2016, mens Aurstad har spesialtrent på hekk i lengre tid allerede. Så sammenligningen er ikke helt relevant riktig ennå.

Tullin_Thams

Legg inn av Tullin_Thams »

Warholm er et helt unikt friidrettstalent, så å sammenligne med ham blir litt urettferdig. Det vi i alle fall kan si er at Aurstad er meget lovende og løper svært godt for alderen. Så får vi se hvordan utviklingen blir de neste tre-fire årene.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Friidrett»